Monarhia, contestată în Spania. Mii de oameni au cerut revenirea la republică

Data publicării:
29032013-2013-04-15-11h41m32s196

Manifestanţii au cerut formarea unei a III-a republici în Spania şi au denunţat monarhia, a cărei imagine a fost pătată de peste un an de scandaluri, într-o ţară aflată în criză. 

Agitând drapele republicane cu roşu, auriu şi violet, manifestanţii, majoritatea republicani convinşi, strigau "Spania, mâine, va fi republicană" şi "Bourbon, la treabă".

Ca în fiecare an, ei au fost convocaţi, sub sloganul "Jos regimul monarhic, pentru a III-a republică", pentru a marca aniversarea celei de-a II-a republici, proclamate la 14 aprilie 1931, şi urmate de aproape 40 de ani de dictatură franchistă după războiul civil (1936-1939).

"Nimeni nu l-a ales pe rege", susţine Veronica Ruiz, militantă a partidului ecologisto-comunist Izquierda Unida (IU). "Vrem un referendum: aceasta ar fi maniera corectă şi democratică să aflăm ce vrea poporul".

Popularitatea regelui a scăzut dramatic

Slăbit de problemele de sănătate, Juan Carlos şi-a văzut popularitatea scăzând în ultimele luni, după dezvăluirile privind ancheta pentru corupţie care îl vizează pe ginerele său, fostul handbalist Inaki Urdangarin, şi punerea sub acuzare a fiicei sale mai mici, infanta Cristina.

În urmă cu un an, la 14 aprilie 2012, ţara, aflată într-o criză economică de amploare istorică şi afectată de o rată a şomajului record de 26 %, descoperea, şocată, că regele era plecat la vânătoare de elefanţi în Botswana, unde a suferit o fractură de şold.

Cu faţa lividă, Juan Carlos şi-a prezentat atunci scuze istorice ţării.

Potrivit unui sondaj publicate de cotidianul El Pais la 7 aprilie, realizată înainte de inculparea infantei Cristina, doar 43 de persoane aprobau modul în care suveranul îşi exercita atribuţiile, faţă de 53 la sută care îl dezaprobau.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri