„Nu ne lăsați singuri”. Președintele Bulgariei cere intrarea în Schengen. Cancelarul austriac îi răspunde că trebuie să ridice un gard

Data actualizării: Data publicării:
radev
Președintele Bulgariei Rumen Radev, la Consiliul European. Foto: Profimedia Images

Președintele bulgar Rumen Radev a cerut, joi, înaintea începerii discuțiilor din Consiliul European de la Bruxelles, unde se reunesc liderii de state UE, ca acestea să includă țara sa în familia Schengen, transmite Politico.

„Suntem foarte angajați pentru a ne securiza frontiera”, a afirmat acesta, făcând referire la „trei ofițeri de poliție bulgari care au murit protejând granița externă a UE”.

Însă Austria nu este impresionată. Aceasta a blocat intrarea Bulgariei în zona europeană de liberă circulație.

Cancelarul austriac Karl Nehammer i-a răspuns ulterior la câteva minute, la intrarea la summitul liderilor europeni.

Soluția lui este un gard.

„Este nevoie de un gard în Bulgaria”, a spus el, dar finanțat cu bani europeni – ceva ce blocul comunitar în mod tradițional refuză să facă.

„Președintele bulgar v-ar fi spus că au probleme mari”, a adăugat el. „Însuși președintele bulgar spune că este necesară întărirea gardului față de Turcia”.

Ambii au subliniat nevoia de a comunica regulat, însă Radev a avut totuși un mesaj mai larg pentru colegii săi: „Nu ne lăsați singuri”.

Cancelarul Austriei Karl Nehammer a declarat înaintea reuniunii că a discutat cu președintele Klaus Iohannis despre problema Schengen. Acesta a reluat însă acuzațiile nefondate potrivit cărora migranții care ajung în Austria trec prin România: Este „o problemă de securitate a întregii Uniuni Europene”, spune Nehammer.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri