Numărul mare de mine terestre amplasate de militarii ruși împiedică activitățile agricole din Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
Tractor pe câmp.
Numărul mare de mine terestre amplasate de militarii ruși împiedică activitățile agricole din Ucraina. Foto: Profimedia

Activitățile agricole din regiunea nordică ucraineană Cernigău sunt îngreunate de numărul mare de mine terestre lăsate în urmă de forțele rusești, spun autoritățile locale.

„Regiunea este foarte mare și inamicul a fost desfășurat în multe zone”, a explicat șeful militar regional Viaceslav Chaus, în declarații preluate de BBC.

El a precizat că minele îi împiedică pe fermieri să semene câmpurile, dar că serviciile de urgență se ocupă de această problemă de securitate.

Ucraina și Rusia au un rol cheie pe piețele globale de alimente.

Împreună, ele exportă aproximativ 30% din grâul din lume, potrivit Programului Alimentar Mondial al ONU, potrivit Mediafax.

De asemenea, Ucraina este cel mai mare furnizor de ulei de floarea-soarelui pentru programul ONU.

Lipsa spaţiilor de stocare a cerealelor, o altă problemă pentru fermierii ucraineni

Ucraina are capacităţi insuficiente de stocare chiar şi pentru recolta redusă de cereale din 2022, a avertizat marţi un oficial din cadrul Programului Alimentar Mondial (World Food Programme - WFP), într-un moment în care ţara vecină are dificultăţi în a-şi exporta stocurile existente de cereale din cauza invaziei ruseşti, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Jakob Kern, coordonatorul WFP pentru situaţii de urgenţă în criza ucraineană, a citat o serie de estimări conform cărora 20% din suprafeţele cultivate cu cereale din Ucraina nu vor fi recoltate până în luna iulie, iar suprafeţele care au fost însămânţate cu cereale de primăvară vor fi cu o treime mai mici decât de obicei.

„Oficialii ministerului ne-au spus săptămâna trecută că principala lor îngrijorare la acest moment este lipsa de capacităţi de stocare în care să fie depozitată recolta de cereale din 2022. O cantitate estimată la 15 milioane de tone de cereale nu îşi va găsi locul în silozurile din Ucraina”, a spus Jakob Kern.

Potrivit acestuia, dacă Ucraina nu îşi poate exporta stocurile actuale de cereale, fermierii nu vor putea să îşi achite costurile cu recoltatul şi cu atât mai mult să planteze noi recolte pentru anul următor.

Lipsa cerealelor din Ucraina pe piaţa mondială a dus la creşterea preţurilor. Jakob Kern a precizat că în prezent Programul Alimentar Mondial cheltuie în fiecare lună cu 70 de milioane de dolari mai mult decât anul trecut pentru a cumpăra aceeaşi cantitate de alimente.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri