Petiție europeană pentru pluralismul și libertatea mass-media

Data publicării:
presa 20ziaristi 20jurnalisti 20mass 20media-56980

Inițiativa Europeană pentru Pluralismul Mass-Media a lansat o petiție, la nivel european, pentru protejarea dreptului la informație independentă și din multiple surse, așa cum prevede Carta Europeană a Drepturilor Omului, arată un comunicat al Inițiativei.

Inițiativa a lansat o Inițiativă Cetățenească Europeană, un instrument nou de participare democratică transnațională. Acesta permite unui grup de cel puțin un million de cetățeni, din cel puțin șapte state UE să prezinte direct Comisiei Europene un proiect legislativ.

Prin aceasta, inițiatorii cere Comisiei Europene să elaboreze o Directivă pentru protecția pluralismului în mass-media, prin:

- o legislație eficient pentru evitarea concentrării proprietății în mass-media și publicitate;

- garantarea independenței organismelor de reglementare a media față de puterea politică;

- definirea conflictului de interese pentru a-i împiedica pe mogulii media să ocupe înalte funcții politice;

- un mai precis sistem de monitorizare la nivel european, care să verifice cu regularitate sănătatea și independența mass-media din statele member UE.

Pentru aceasta, inițiatorii subliniază că au nevoie să atingă cifra crucială de un milion de semnături, un număr care va pemite Inițiativei și cetățenilor care iau parte la campanie să lanseze un process legislativ la nivelul UE.

Petiția a fost publicată lansată în contextul în care Comisia Europeană a lansat, pe 22 martie, două consultări publice, deschisă până în data de 14 iunie. Consultările au rolul de a instituționaliza dezbaterea demarată prin recomandările făcute în ianuarie de un grup la nivel înalt independent pe tema pluralismului și a libertății presei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri