Polonia notifică oficial Germania pentru despăgubiri din Al Doilea Război Mondial. Ce sumă colosală pretinde Varșovia de la Berlin

Data publicării:
Zbigniew Rau semnează un document oficial
Zbigniew Rau semnează nota oficială adresată Germaniei privind despăgubiri pentru Al Doilea Război Mondial. Foto: Ministry of Foreign Affairs Poland / Twitter

Ministrul de Externe al Poloniei a semnat o notă diplomatică adresată Germaniei privind despăgubiri pentru pierderile suferite în Al Doilea Război Mondial, a anunțat luni șeful diplomației de la Varșovia, oficializând astfel cererea Poloniei de a primi compensații, cu puțin timp înaintea vizitei unui înalt diplomat de la Berlin, scrie Reuters.

Mișcarea vine după ce luna trecută naționaliștii aflați la putere au calculat că Germania datorează Poloniei circa 1.300 de miliarde de euro. Germania, cel mai mare partener comercial al Poloniei, a declarat că toate pretențiile financiare legate de război au fost rezolvate.

Nota „exprimă poziția Ministerului polonez de Externe că părțile trebuie să facă pași imediați spre... rezolvarea definitivă și efectivă a chestiunii consecințelor agresiunii și ocupației germane”, a declarat ministrul Zbigniew Rau la o conferință de presă luni.

Purtătorul de cuvânt al ministerului, Lukasz Jasina, le-a spus jurnaliștilor că ministrul Rau va ridica problema la întâlnirea cu omologul său german, Annalena Baerbock, care va vizita marți Varșovia.

Aproximativ șase milioane de polonezi, dintre care trei milioane de evrei, au fost uciși în timpul războiului, iar Varșovia a fost ștearsă de pe fața pământului în timpul răzvrătirii din 1944, când au murit circa 200.000 de civili.

În 1953, conducerea comunistă a Poloniei a renunțat toate pretențiile privind despăgubiri de război la presiunile Uniunii Sovietice, care dorea să scape Germania de Est, tot un satelit al URSS, de orice datorii.

Partidul naționalist de guvernământ de la Varșovia, Lege și Justiție, spune însă că acea înțelegere nu este validă, deoarece Polonia nu a putut să negocieze pentru compensații. Subiectul compensațiilor de război este pe agenda partidului din 2015, când a ajuns la putere, iar statutul Poloniei de victimă a războiului a devenit o temă centrală pentru apelul la naționalism.

Din cauza acestei poziții bătăioase a Poloniei către Germania, relațiile dintre cele două țări s-au răcit.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri