Preşedintele Bulgariei pledează pentru pace în Ucraina la Consiliul European: A trimite arme Kievului înseamnă „a turna gaz peste foc”

Data actualizării: Data publicării:
rumen radev face declaratii
Președintele Bulgariei, Rumen Radev. Foto: Profimedia Images

Preşedintele bulgar Rumen Radev a făcut joi afirmaţii care le-au contrazis pe cele ale celor mai mulţi dintre şefii de stat şi de guvern prezenţi la Consiliul European, într-un moment care Volodimir Zelenski a venit la Bruxelles pentru a cere mai multe arme pentru a elibera teritoriile ocupate de Rusia, relatează euractiv.com.

Radev, care reprezintă Bulgaria la summitul UE, stat care nu are încă un guvern cu atribuţii depline, s-a opus trimiterii de arme Ucrainei, deşi precedentul parlament bulgar a reuşit să treacă o decizie în acest sens în noiembrie anul trecut. El a argumentat că trimiterea de arme Ucrainei este echivalentă cu „a turna gaz peste foc”.

În declaraţiile date la sosirea la reuniunea Consiliului European, înainte de sosirea lui Volodimir Zelenski, Radev a declarat: „A venit timpul, la un de la începutul acestui război sângeros, să ne concentrăm în principal asupra măsurilor pentru a-i pune capăt şi asupra reluării eforturilor diplomatice în căutarea unei soluţii diplomatice”.

El a spus că Bulgaria va continua să susţină poporul ucrainean „în limita posibilităţilor noastre” pentru a trece prin lunile de iarnă critice. Bulgaria, a adăugat el. va continua să-i ajute şi pe refugiaţii ucraineni de pe teritoriul său.

„Dar fac apel la UE să-şi folosească toată forţa şi instrumentele pentru a putea orienta dezbaterea spre oprirea războiului şi derularea de eforturi diplomatice pentru pace”, a mai spus Radev.

Întrebat despre posibilitatea unui nou val de sancţiuni care ar putea include sectorul rusesc nuclear civil, Radev a spus Bulgaria nu poate accepta astfel de sancţiuni „pentru că ar avea un impact direct asupra energiei noastre nucleare”.

„Luăm în considerare toate zonele unde noi sancţiuni sunt posibile. Dar unde interesele noastre sunt în joc, aşa cum este cazul cu energia nucleară, urmărim această chestiune foarte îndeaproape”, a spus preşedintele bulgar.

Întrebat dacă Bulgaria s-ar folosi de dreptul său de veto pentru a bloca aceste sancţiuni, el a spus: „Dacă va fi necesar, ne vom impune veto-ul, da”.

Întrebat dacă în opinia sa UE va cere statelor membre să trimită mai multe arme Ucrainei, el a spus că Bulgaria a luat deja o astfel de decizie, referindu-se la votul parlamentar din noiembrie. El şi-a exprimat însă speranţa că „guvernul va lua măsuri ca un astfel de lucru să nu se mai întâmple”. Actualul guvern este unul numit de el care gestionează afacerile curente, iar ţara nu are parlament până la alegerile anticipate de pe 2 aprilie.

„Acesta este un război sângeros şi auzim tot mai rar apeluri la pace. Auzim numai vocea armelor, auzim numai apeluri la victorie, deşi nimeni nu poate da definiţia a ceea ce înseamnă victoria”, a adăugat Radev.

Întrebat despre problema migraţiei, unul dintre principalele trei subiecte ale acestui summit, alături de economie şi Ucraina, Radev a spus că fenomenul „ameninţă fundaţiile democratice ale Uniunii noastre”.

El a spus că Bulgaria, a cărei aderare la zona Schengen a fost blocată de Austria pe motiv că nu este gata să protejeze în mod adecvat frontierele europene, a investit mult la frontieră, în termeni de personal, garduri şi sisteme tehnice, potrivit euractiv.com, citată de Agerpres.

„UE preţuieşte această contribuţie. Dar resursele noastre sunt insuficiente. De aceea, în ultimele luni, am avut o activitate diplomatică activă la toate nivelurile pentru mai mult sprijin, de care va beneficia nu numai Bulgaria ci toate ţările din prima linie”, a mai spus preşedintele Rumen Radev.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri