Primii soldaţi SUA au ajuns în Ucraina. Cei 300 de militari au rolul de a instrui trupele ucrainene

Data publicării:
11141244 611833025617760 845170010097841433 o

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a salutat personal prezenţa militară americană în baza Iavoriv din vestul Ucrainei. Americanii vor instrui peste 1.000 de soldaţi ucraineni din cadrul Gărzii Naţionale, care ar urma să fie trimişi în prima linie a frontului din estul separatist.

Instructorii SUA au avut misiuni similare şi în Polonia şi în România.

„Aş vrea să subliniez că nu este vorba despre războiul din Est, este vorba despre reconstruirea forţelor noastre armate. În calitate de Comandant Suprem am luat decizia să ajut la dezvoltarea armatei noastre şi să clădesc o nouă forţă militară pentru Ucraina”, a declarat Petro Poroşenko, preşedintele Ucrainei.

Împărţiţi în trei grupe, instructorii americani se vor ocupa intensiv de programul de instruire a militarilor ucraineni.

„Cred că prezenţa noastră aici în Ucraina este dorită, este la cererea guvernului ucrainean. Se transmite un mesaj puternic tuturor, potrivit căruia SUA sprijină independenţa şi integritatea Ucrainei”, a spus un militar american.

Suntem aici pentru a coopera cu forţele ucrainene şi de a le conduce în cadrul unui program de instruire, pe tot parcursul, de la nivel individual şi apoi la nivel de companie şi pluton”, a adăugat un militar american.

Kremlinul a criticat prezenţa militară a SUA în Ucraina.

În ciuda asigurărilor venite de la Kiev, Moscova vede în această acţiune o provocare şi o tentativă de escaladare a conflictului din estul Ucrainei. Oficialii ruşi au acuzat chiar că Washingtonul ar urma să livreze şi armament greu Kievului pentru a lupta împotriva separatiştilor din regiunea Donbas. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri