Proteste în Slovacia împotriva premierului Fico, după ce a anunțat că vrea să desfiinţeze procuratura specială

Data actualizării: Data publicării:
oameni care protesteaza in slovacia
Proteste în Slovacia împotriva premierului Fico, după ce a anunțat că vrea să desfiinţeze procuratura specială. Foto: Profimedia

Mii de persoane au manifestat joi seară în mai multe oraşe ale Slovaciei împotriva noului premier social-democrat Robert Fico, care doreşte să desfiinţeze procuratura specială (USP) ce investighează şi cazurile de corupţie în rândul politicienilor şi pe care o acuză de partizanat politic împotriva partidului său SMER-SSD.

În capitala Bratislava, la Kosice şi în alte 13 oraşe slovace s-au desfăşurat proteste organizate de trei partide de opoziţie, relatează agenţia DPA.

În urma alegerilor legislative din anul 2020, partidul SMER-SSD al lui Fico, o formaţiune social-democrată cu orientare conservatoare, a ajuns în opoziţie. Prin schimbări legislative controversate guvernul numit după acele alegeri l-a numit şef al procuraturii speciale (USP) pe Daniel Lipsic, acuzat în prezent de premierul Robert Fico că s-a folosit de această poziţie pentru a-i „distruge” partidul.

Revenit acum la putere, Fico doreşte să dizolve această instanţă ce se ocupă de criminalitatea organizată şi de delictele comise de politicieni, motivând că ea a devenit prea „politizată”, demers care irită opoziţia şi Bruxellesul, ce acuză încălcarea statului de drept şi ameninţă Slovacia cu măsuri similare ca în cazul Poloniei şi Ungariei.

În timp ce social-democraţii vorbesc despre folosirea procuraturii speciale ca instrument politic împotriva lor de către fostele guverne de centru-dreapta, opoziţia afirmă că Fico urmăreşte să închidă cazurile de corupţie ce vizează politicieni din fostele guverne social-democrate, notează DPA,citată de Agerpres.

La protestele de joi au fost purtate pancarte cu mesaje precum „Opriţi-l pe Fico!”, „Fico la puşcărie!” sau „Nu puteţi face orice doriţi!”, în timp ce fostul ministru liberal Ivan Korcok a cerut alegeri parlamentare anticipate. Acest politician este dat de sondaje candidatul favorit al opoziţiei la alegerile prezidenţiale din martie, la care nu va mai participa actuala preşedintă liberală Zuzana Caputova, care de asemenea se opune intenţiei guvernului de a desfiinţa procuratura specială.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri