Renew Europe anunță că susține ideea înființării funcției de Procuror Verde European

Data publicării:
plenul parlamentului european
Plenul Parlamentului European. Foto: Getty Images

Grupul politic Renew Europe din Parlamentul European susține inițiativa europarlamentarilor USR PLUS pentru înființarea unui Procuror Verde European. Această nouă funcție ar urma să aibă prerogativa investigării infracțiunilor de mediu în întreaga Uniune Europeană.

Reprezentanții Renew Europe au anunțat că susțin înființarea Procurorului Verde la nivelul Parchetului European condus de Laura Codruța Kovesi.

Prin intermediul unui comunicat de presă, reprezentanții grupului Renew Europe anunță că solicită înființarea unui Procuror Verde al UE în cadrul Parchetului European condus de Laura Codruța Kövesi pentru combaterea infracțiunilor împotriva mediului în toate statele membre.

La inițiativa delegației USR PLUS din Parlamentul European, grupul Renew a transmis președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și comisarilor de resort o scrisoare oficială prin care subliniază creșterea clară a infracțiunilor împotriva mediului în toată Europa, precum defrișările ilegale, poluarea solului, braconarea și pescuitul speciilor protejate.

Toate aceste infracțiuni nu doar distrug masiv biodiversitatea, dar de cele mai multe ori implică și corupție, spălare de bani și acte de violență, susțin europarlamentarii.

„Infracțiunile de mediu nu cunosc granițe și ne afectează pe toți. Acesta este motivul pentru care solicităm o abordare eficientă a UE pentru a combate criminalitatea împotriva mediului. Avem deja în funcțiune un Parchet European (EPPO) și dorim ca mandatul acestuia să acopere și infracțiunile de mediu, ca să le putem combate cu succes la nivelul tuturor țărilor membre”, a declarat Dacian Cioloș, președintele grupului Renew Europe.

Procurorul Verde European ar urma să folosească structura existentă pentru a asigura urmărirea penală eficientă la nivel transfrontalier a infractorilor.

„Infracțiunile ecologice sunt în mare parte neraportate și neinvestigate la nivel european, ceea ce duce la pierderea ireversibilă a biodiversității, a resurselor naturale și deseori chiar la pierderi de vieți omenești - doar în România în ultimii ani 6 pădurari au fost uciși de hoții de lemne, iar sute de activiști au fost agresați în timp ce încercau să limiteze tăierile ilegale de pădure.

Veniturile din exploatarea ilicită a mediului din Europa costă bugetele naționale miliarde de euro anual. De aici nevoia acută pentru un mecanism care să includă un mandat extins al EPPO, precum și competențe de mediu consolidate pentru Europol, Eurojust și CEPOL”, explică europarlamentarul USRPLUS Vlad Gheorghe, cel care a evidențiat nevoia unui Procuror Verde la nivel european.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri