Reportaj BBC despre impactul Brexit asupra românilor: „Oamenii doresc în continuare să vină la muncă în Marea Britanie”

Data actualizării: Data publicării:
muncitori

Un reporter BBC a venit în România pentru a se lămuri ce impact va avea Brexit-ul asupra românilor. "Vrem să vedem dacă românii vor în continuare să lucreze în Marea Britanie", a spus jurnalistul. Acesta a stat mai multe zile în ţara noastră şi a discutat cu cei care au măcar un membru al familiei plecat la joburi sezoniere în Anglia.

Lee Madan - jurnalist BBC: Voi urca în acest autocar în România, cu direcţia Bristol. Urmează o călătorie prin toată Europa cu muncitori migranţi care vor ajunge în Anglia.

Lee Madan a venit singur în România, înarmat cu un telefon cu cameră performantă şi un microfon. Reportajul său va surprinde viaţa familiilor necalificaţilor români care lucrează în Anglia.

Lee Madan - jurnalist BBC: Oamenii doresc în continuare să vină la muncă în Marea Britanie, consideră că avem nevoie de muncitori străini. Că suntem sau nu în Uniunea Europeană, oamenii consideră că încă e nevoie de forţă de muncă din străinătate în Marea Britanie.

Muncitor: Trei-patru luni, mă duc acasă la familie, iar mă întorc. Mă ajută să lucrez acolo pentru că e diferenţa de bani faţă de România.

- Anglia, la muncă, într-un abator.

- Nu v-a speriat treaba asta cu Brexitul?

- Ba da, puţin, dar sperăm să nu iasă.

Doar aceste două autocare au transportat în Marea Britanie peste 100 muncitori români, care vor să muncească pe bani mai mulţi decât acasă. Nimeni nu pleacă de plăcere, iar muncile pe care le vor presta nu sunt dintre cele mai uşoare.

Cătălin Văleanu - reprezentant firmă de transport: Joburi foarte diverse, de la munci în restaurant, la munci în fabrici, munci necalificate în general. În ultimii ani a fost o creştere constantă a numărului oamenilor care au plecat dincolo.

Brexit-ul rămâne o necunoscută atât în România, cât şi în Marea Britanie. Românii de acolo, care activează în domenii specializate, se tem însă de consecinţele ieşirii Marii Britanii din Uniune.

Iancu Fofiu - IT-ist din Londra: Nu ştiu care e situaţia celor fără calificare sau cu o calificare mai slabă, probabil pentru ei riscurile nu sunt aşa mari. Dar pentru cineva cu calificare înaltă, care poate să îşi găsească o poziţie mai bună în Europa, fără această situaţie confuză a Brexitului, probabil e mai bine.

Lee Madan - jurnalist BBC: Suntem la fel de nelămuriţi ca şi voi, probabil, ambele părţi se luptă şi cred că ne vom trezi cu o soluţie de compromis care nu va mulţumi pe nimeni. Va rămâne aşa? Pur şi simplu nu ştim.

Reportajul realizat de BBC în România pe tema Brexitului va fi difuzat pe postul naţional de televiziune peste câteva săptămâni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri