Republica Moldova are un nou premier. Valeriu Streleț și miniștrii săi au primit votul Parlamentului

Data publicării:
STRELET FILAT - AGORA-1

 

Valeriu Streleț, alături de Vlad Filat / FOTO: agora.md

ACTUALIZARE 18.23. Membrii noului cabinet de miniștri depun, în această seară, jurământul în prezența președintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, la Palatul Republicii.  


Potrivit Constituției, șeful statului urmează să numească noul Executiv, iar ulterior, în cel mult trei zile, membrii Cabinetului de miniştri vor depune jurământul de credinţă în faţa președintelui, adaugă sursa citată.

Cine este Valeriu Streleț

Vicepreședintele PLDM Valeriu Streleț este, din 2009, deputat din partea PLDM, iar din anul 2011 a devenit una dintre principalele figuri din formațiune, ajungând președinte al grupului parlamentar.

Valeriu Streleț s-a născut la 8 martie 1970, în satul Ţareuca, raionul Rezina. Are studii în istorie și economie generală.

Streleț a fost, la începutul anilor '90, profesor de politologie și istorie a culturii la liceul „Gheorghe Asachi”. Ulterior a lucrat la Fondul de Investiții pentru Privatizare.

La începutul anilor 2000 a intrat în afaceri din domeniul agriculturii (FPC „Bioagrochem” SRL, apoi director la SRL „BIOPROTECT”). A renunțat la afaceri după ce a devenit deputat. De menționat că „BIOPROTECT” se numără printre principalii donatori oficiali a PLDM, potrivit rapoartelor financiare ale Comisiei Electorale Centrale, notează agora.md.

Înainte de a deține funcția de membru a PLDM, Streleț a fost subsecretar general și ulterior președinte în cadrul Partidul Social Liberal, condus pe atunci de Oleg Serebrian.

Din anul 2007, acesta a devenit fondator și vicepreședinte al Partidului Liberal Democrat.

Potrivit declarației de avere, Valeriu Streleț a obținut anul trecut aproape 170.000 de lei (moldovenești) din salariul de la Parlament. Totodată, noul premier a luat peste 4 milioane de lei din dividende de la firma care a condus-o până în 2009, SRL „BIOPROTECT”.

Potrivit declarației de avere, V. Streleț deține două apartamente, o casă în Chișinău, având o valoare totală de aproape 3 milioane de lei.

Are trei autoturisme și câteva depozite de până la 10.000 de euro în total.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri