Sancțiunile UE pentru Belarus întârzie. Miniștrii de externe din UE nu au ajuns încă la o înțelegere

Data publicării:
O femeie este arestată la Minsk, la Marșul Solidarității, acțiune de protest la adresa președintelui din Belarus Aleksandr Lukașenko
Foto: Profimedia Images

Miniştrii de externe din Uniunea Europeană nu au reușit să ajungă la o înțelegere şi să adopte sancţiuni împotriva Belarusului, deoarece nu s-a întrunit unanimitatea necesară, în ciuda apelului liderei opoziţiei de la Minsk, Svetlana Tihanovskaia, informează Agerpres.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a observat „o voinţă clară de a adopta sancţiuni'”, însă nu s-a întrunit unanimitatea necesară.

„Dacă nu vom putea fi în stare (să aprobăm sancţiuni), este în joc credibilitatea noastră”, a declarat el într-o conferinţă de presă.

Ciprul a insistat că va fi de acord cu sancţiuni doar dacă UE adoptă măsuri similare şi împotriva Turciei, în contextul tensiunilor din estul Mediteranei.

Ministrul român de externe Bogdan Aurescu s-a pronunţat, alături de majoritate, pentru sancţionarea Belarus cât mai curând posibil şi şi-a anunţat omologii că Bucureştiul sprijină o misiune OSCE pentru medierea dialogului între puterea de la Minsk şi opoziţie.

Președinții României, Poloniei și Lituaniei au semnat o declarație comună pentru poporul din Belarus, în care și-au oferit sprijinul pentru reforme politice și economice.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko nu a cedat nici după şase săptămâni de proteste care au urmat realegerii sale controversate, în 9 august.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri