Războiul pe vaccin. CEO AstraZeneca: contractul cu UE nu este un angajament. UE a convocat compania la discuții

Data actualizării: Data publicării:
Șeful AstraZeneca, Pascal Soriot,vorbește la microfon
Șeful AstraZeneca, Pascal Soriot spune că firma nu este obligată juridic la un calendar pentru livrarea vaccinurilor în UE. Foto: Profimedia Images

Șeful AstraZeneca, Pascal Soriot, vine cu o nouă declarație controversată, după ce compania a anunțat că livrările de vaccin împotriva COVID-19 în UE vor fi mult mai reduse decât se aștepta. El spune că numărul de doze care urmează să fie livrate „nu atât de rău” și că firma nu este obligată juridic de un anumit calendar, angajamentul asumat de companie fiind doar că va răspunde cererii de vaccinuri „în măsura eforturilor posibile”, relatează Politico.

Soriot a mai spus că livrările către UE au fost în mare parte întârziate deoarece blocul comunitar a semneat un contract pentru vaccin abia la 3 luni după Marea Britanie și, prin urmare, unitățile de producție din UE încearcă să recupereze această întârziere. Declarațiile au fost făcute într-un interviu pentru ziarul italian La Repubblica.

El a negat, de asemenea, acuzațiile potrivit cărora compania a vândut vaccinuri și în afara UE pentru a face profit rapid. Soriot a spus că AstraZeneca nu obține profit pe urma vaccinului, la prețuri de 3-4 dolari pe doză la nivel global.

Declarația vine în condițiile în care discuțiile dintre cele două entități sunt tensionate. Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Dana Spinanț, a spus că AstraZeneca s-a retras de la o reuniune care urma să aibă loc astăzi pe tema întârzierii livrărilor.

Reprezentantul AstraZeneca a anunțat în această dimineață că participarea lor nu va avea loc”, a spus ea, citată de DW.

Totuși, compania a negat această informație.

Nu ne-am retras, vom participa la întâlnirea cu reprezentanții Comisiei Europene mai târziu, în cursul zilei de astăzi”, a precizat compania.

Disputa dintre UE și AstraZeneca a început după ce compania a anunțat că va reduce livrările promise către țările din Uniunea Europeană în prima parte a anului.

AstraZeneca se angajase să trimite în jur de 80 de milioane de doze spre cele 27 de țări ale Uniunii Europene până la finalul lunii martie, conform unui oficial european citat de agenție. 31 de milioane dintre acestea, însă, nu vor mai ajunge pe continent din cauza unor probleme de producție întâmpinate la fabrica din Belgia care produce serul.

Comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, a transmis companiei, în mod public, să ia măsuri pentru a livra cantitatea stabilită, în condițiile în care vaccinul a fost finanțat cu bani europeni. Totodată, ea a anunțat un mecanism de transparență, prin care companiile vor fi obligate să anunțe exporturile către țările non-UE.

Mai multe state UE au anunțat chiar iau în calcul acționarea în justiție a companiei AstraZeneca pentru încălcarea contractelor de furnizare a vaccinului împotriva coronavirus, dacă producătorul nu va respecta programul de livrare stabilit inițial.

Comisia Europeană a semnat un contract în august pentru până la 400 milioane de doze de vaccin dezvoltat de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford.

Am avut probleme de început ca acestea şi în lanţul de aprovizionare pentru Marea Britanie. Cât priveşte Europa, suntem în întârziere cu trei luni în rezolvarea lor a spus Soriot.

Soriot a spus că UE va primi 3 milioane de doze odată ce vaccinul va fi aprobat de Agenția Europeană pentru Medicamente și 17 milioane în total până în februarie. El a minimizat deficitul de doze livrate, spunând că reacțiile liderilor europeni sunt cauzate de stres.

Guvernele sunt sub presiune. Toată lumea este agitată și nervoasă”, a spus el.

Soriot a mai spus că AstraZeneca va produce 100 de milioane de doze pe lună, la nivel global, din februarie, menționând că „Europa obține 17% din producția globală pentru o populație care reprezintă 5% din populația lumii”.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri