Spania | Parchetul cere arestarea comandantului poliției din Catalonia

Data publicării:
Aftermath Of The Catalonian Independence Referendum
Foto: Guliver/GettyImages

Parchetul a cerut luni plasarea în arest preventiv a comandantului poliției din Catalonia, Josep Lluis Trapero, în cadrul unei anchete pentru rebeliune desfășurate la Madrid, a anunțat o sursă judiciară, relatează AFP și Reuters, preluate de Agerpres.

Aftermath Of The Catalonian Independence Referendum
Foto: Guliver/GettyImages

Judecătoarea însărcinată cu acest dosar i-a convocat pe comandantul poliției, pentru a doua oară luni, precum și pe liderii celor două principale asociații separatiste, urmând să decidă la sfârșitul zilei dacă dă curs acestei solicitări.

Trapero este anchetat pentru fapte de rebeliune după ce nu a ordonat să se intervină în sprijinul Gărzii Civile care se afla blocată în clădirea unei instituții guvernamentale catalane din Barcelona de zeci de mii de protestatari proindependență, în septembrie. Un judecător spaniol va decide luni dacă Trapero va fi reținut fără cauțiune, a declarat purtătorul de cuvânt al Înaltei Curți.

Arestarea la 20 septembrie a 14 înalți responsabili ai executivului separatist catalan a condus la importante manifestații împotriva Gărzii Civile la Barcelona.

În total, patru persoane sunt urmărite penal: Josep Luis Trapero, șeful Mossos Esquadra, o altă responsabilă a poliției regionale, Teresa Laplana, precum și Jordi Sanchez și Jordi Cuixart, președinți a două asociații separatiste - Asociația Națională Catalană (ANC) și Omnium.

La 1 octombrie, în ciuda interdicției justiției, în Catalonia a avut loc un referendum de autodeterminare. Potrivit datelor guvernului catalan, care nu au putut fi verificate în lipsa unei comisii electorale independente, 90% dintre cei care au votat au spus "da" independenței Cataloniei, însă rata prezenței la vot a fost de numai 43%.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri