De frica Rusiei, Suedia a lansat cele mai ample exerciţii de război din ultimii 20 de ani

Data actualizării: Data publicării:
suedia2

Suedia, ţară neutră, a lansat cele mai ample exerciţii de război din ultimele două decenii, cu susţinerea ţărilor NATO. Aproximativ 19.000 de militari iau parte la manevre, după ce ani de reduceri de chetuieli au lăsat ţara temătoare faţă de forţa tot mai mare a Rusiei, relatează Reuters.

Cu o zi înainte de cele mai ample exerciţii ruse din 2013, la care ar urma săă ia parte mai mult de cei 13.000 de soldati anunţaţi oficiali, potrivit NATO, Suedia va simula un atac dinspre est asupra insulei baltice Gotland, în apropiere de continent.

„Situaţia securităţii s-a deteriorat”, a declarat Micael Byden, comandantul forţelor armate suedeze, în cursul unei prezentări a exerciţiilor ce vor dura trei săptămâni.

Suedia, asemeni statelor baltice, Poloniei şi majorităţii Occidentului, a fost profund îngrijorată de anexarea Crimeei de către Rusia, în 2014, precum şi de susţinerea acordată rebelilor din estul Ucrainei.

„Rusia este ţara care afectează securitatea în Europa, în prezent, prin acţiunile sale – anexarea Crimeei şi luptele continue din estuul Ucrainei – deci este clar că urmărim foarte atent ce va face Rusia”, a subliniat Byden.

Aproximativ 15.000 de militari din Statele Unte, Franţa, Norvegia şi alţi aliaţi NATO iau parte la exerciţiul numit „Aurora”.

Suedia, stat care nu este membru NATO, a decis să îşi consolideze armata după ce a scăzut cheltuielile militare de la peste 2% din PIB, la începutul anilor ’90, la aproximativ 1%. Ţara intenţionează, printre altele, să reintroducă stagiul militar obligatoriu.

Forţele armate, care la un moment dat puteau mobiliza peste 600.000 de oameni, mai includ în prezent numai 20.000 de soldaţi şi 22.000 de voluntari din Garda Internă.

Generalii NATO susţin că Autora nu reprezintă un răspuns la exerciţiile NATO. Însă Byden, care a vorbit în timp ce forţele americane şi francize îşi prezenta sistemele de rachete mobile sol-aer ce vor fi folosite în timpul exerciţiului, a subliniat importanţa NATO pentru Suedia.

„Suntem o ţară suverană, care are grijă şi este responsabilă pentru securitatea noastră. Facem acest lucru împreună cu alţii, pregătiţi atât să susţinem, cât şi să primim ajutor”, a insistat el.

Statele Unite au trimis vehicule pe mare, din Germania, în timp ce Franţa le-a transportat cu trenul.

Guvernul este hotărât să menţină neutralitatea ţării, dar, asemenea vecinei sale Finlanda, Suedia este tot mai apropiată de NATO şi are o cooperare tot mai stârnsă cu alianţa.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri