Turcia cere Deutsche Welle, Euronews şi Voice of America să se acrediteze în 72 de ore pentru a nu fi blocate

Data publicării:
Recep Erdogan face declartații.
Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei. Foto: Getty Images

Consiliul Suprem pentru Radio şi Televiziune din Turcia (RTUK) a acordat un termen de 72 de ore unor organizaţii de presă internaţionale pentru a obţine licenţe, în caz contrar accesul la platformele lor urmând să fie blocat, transmite miercuri Reuters.

Deputatul de opoziţie Ilhan Tasci, membru al RTUK, a anunţat miercuri măsura printr-un mesaj în reţeaua Twitter şi a criticat obligaţia impusă posturilor de radio şi televiziune Deutsche Welle din Germania, Vocea Americii şi Euronews, mai exact site-urilor de internet ale acestora în limba turcă, dw.com/tr, amerianinsesi.com, respectiv tr.euronews.com.

Consiliul de conducere al RTUK, dominat de partidul de guvernământ AKP (Partidul Justiţiei şi Dezvoltării), a luat decizia cu o majoritate de voturi.

Reuters nu a reuşit să obţină un răspuns imediat privind motivele din care s-a impus deţinerea unor licenţe.

Agenţia menţionează că autorităţile turce au încercat în ultimii ani să îşi întărească controlul asupra presei, acordând RTUK atribuţii extinse asupra conţinutului online, pe care îl poate chiar elimina. Statul turc deţine acum circa 90% din presa tradiţională din ţară.

Tasci susţine că ţinta reală este libertatea presei şi că „după presa naţională, a venit şi rândul site-urilor de ştiri internaţionale să fie supravegheate şi să li se pună botniţă. Cu abordarea RTUK, conform căreia 'pe site sunt materiale video, deci site-ul trebuie să obţină o licenţă', nu vor mai exista posturi de ştiri nesupravegheate”, potrivit sursei citate de Agerpres.

Aliaţii occidentali ai Turciei şi organizaţiile de apărare a drepturilor omului consideră că guvernul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan foloseşte puciul ratat din 2016 ca pretext pentru a înăbuşi disidenţa. Autorităţile de la Ankara resping astfel de acuzaţii şi arată că măsurile sunt necesare din cauza ameninţărilor la adresa securităţii Turciei.

Reuters reaminteşte că în cele aproape două decenii de când se află la putere, Erdogan a criticat de multe ori conţinutul de presă care nu corespunde valorilor islamice promovate de partidul său.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri