Ucraina: Preşedintele Zelenski a respins demisia premierului Honcearuk

Data actualizării: Data publicării:
prim-ministru-ucraina-Oleksi-Honcearuk-fb
Foto: Facebook/Oleksiy Honcharuk

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a respins vineri seară demisia prezentată în cursul dimineţii de premierul Oleksi Honcearuk, care a luat această decizie după ce publicarea unei înregistrări audio a provocat o criză politică la Kiev.

„Am decis să vă dau o şansă dumneavoastră şi guvernului”, a spus Zelenski în timpul unei întâlniri cu Honcearuk, conform imaginilor difuzate de preşedinţia ucraineană.

Şeful guvernului îi trimisese anterior preşedintelui cererea de demisie, la două zile după ce pe YouTube a fost postată o înregistrare audio a unor presupuse conversaţii la care alături de el ar mai fi participat ministrul de finanţe Oksana Markarova, şeful Băncii Naţionale a Ucrainei, Iakov Smoli, şi adjuncta acestuia, Iekaterina Rojkova.

Unele media de la Kiev au acreditat ipoteza că ar fi vorba de interceptări făcute ilegal în timpul unei întâlniri de lucru cu miniştri şi responsabili ai Băncii Centrale.

În înregistrare, o voce asemănătoare cu cea a premierului spune că el este „profan” în probleme economice şi totodată îl acuză pe preşedintele Zelenski de incompetenţă.

Participanţii discută despre cum să-i explice deciziile lor economice preşedintelui Zelenski, fost actor de comedie, un novice în politică. Conform înregistrării, Oleksi Honcearuk spune că aceste explicaţii trebuie să fie simple, întrucât „Zelenski are o înţelegere cu adevărat primitivă a economiei”.

Cu toate că şi-a prezentat demisia, Oleksi Honcearuk a calificat această înregistrare drept o „manipulare”, un montaj din fragmente ale unor înregistrări făcute în cursul unor şedinţe de guvern.

„Conţinutul său creează artificial ideea că eu şi echipa mea nu-l respectăm pe preşedinte”, adaugă premierul, care l-a descris pe Zelenski drept „un om în care ucrainenii au o încredere fără precedent”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri