UE ameninţă cu acţiuni disciplinare împotriva Poloniei

Data actualizării: Data publicării:
andrzej duda - fb

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmmermans, a cerut miercuri conservatorilor polonezi să amâne aprobarea reformelor judiciare, motivând că acestea ar urma să aibă „un impact negativ important asupra independenţei instanţelor de judecată” din Polonia. De asemenea, acesta a precizat că executivul european ar putea să ia acţiuni disciplinare împotriva Varşoviei, relatează Reuters, citat de News.ro.

andrzej duda - fb
Președintele Poloniei, Andrzej Duda

Aceste legi măresc considerabil ameninţările sistematice la adresa statului de drept. Împreună, ele vor aboli orice urmă de independenţă judiciară existentă şi vor pune sistemul judiciar sub controlul politic complet al Guvernului”, a precizat Timmermans.

Declaraţiile prim-vicepreşedintelui executivului european au loc după o şedinţă tensionată din legislativul de la Varşovia, în care parlamentarii conservatori de la PiS au decis să meargă mai departe cu o lege care le va da un control complet asupra Curţii Supreme.

Magistraţii supremi au responsabilitatea de a valida alegerile din Polonia.

Preşedintele Andrzej Duda a intervenit în dispută, după ce câteva mii de polonezi au protestat faţă de controversatele reforme judiciare chiar în faţa palatului prezidenţial de la Varşovia.

Parlamentarii conservatori au aprobat recent un proiect legislativ, care le va da puterea să-i aleagă direct pe membrii Consiliului Judiciar Naţional - aceştia au responsabilitatea de a-i nominaliza pe judecătorii din toate instanţele din Polonia.

Oponenţii proiectului legislativ susţin că acesta va eroda şi mai mult independenţa sistemului judiciar, care a fost supus la o presiune uriaşă după venirea la putere a conservatorilor de la Partidul Lege şi Justiţie (PiS).

În acest context, preşedintele polonez a intervenit la televiziunea naţională şi a promis că parlamentarii vor avea nevoie de mai mult decât de o majoritate simplă pentru a nominaliza un membru al Consiliului Judiciar Naţional.

Un asemenea compromis este important, întrucât conservatorii şi populiştii de la PiS vor avea nevoie de sprijin politic din partea unei alte formaţiuni parlamentare pentru a nominaliza membrii Consiliului Judiciar Naţional.

Preşedintele Duda a ameninţat că dacă parlamentarii nu vor aproba amendamentul său, atunci nu va semna o altă lege controversată ce introduce schimbări îngrijorătoare la Curtea Supremă de la Varşovia.

Guvernul Szydlo susţine că reformele judiciare sunt necesare, pentru că judecătorii sunt corupţi şi servesc doar elitele din Polonia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri