Un parlamentar Jobbik a cerut guvernului maghiar să susţină autonomia secuilor

Data publicării:
jobbik

Parlamentarul Gaudi-Nagy Tamas, membru al partidului Jobbik, este cel care reia discursul acuzator la adresa României şi cere o poziţie fermă a statului ungar pentru susţinerea autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc.

„Drepturile secuilor sunt îngrădite. În condiţiile actuale, ei nu pot trăi liberi pe pământul lor natal. Baza autodeterminării lor nu poate fi alta decât obţinerea autonomiei teritoriale totale, iar pentru asta statul ungar trebuie să asigure protectorat. Statul ungar trebuie să reprezinte cu ferminate, la nivel internaţional, problema autodeterminării şi să şi-o asume chiar cu preţul unui conflict”, se arată în comunicatul postat pe site-ul partidului de extremă-dreapta din Ungaria.

Parlamentarul Jobbik avertizează că autodeterminarea maghiarilor trebuie asigurată pentru a se evita izbucnirea unui conflict sângeros după modelul Kosovo.

Războiul declaraţiilor dintre Bucureşti şi Budapesta a reînceput în urmă cu o săptămână, când liderul Jobbik a anunţat că este gata să susţină un conflict între cele două ţări, pentru apărarea drepturilor minorităţii maghiare din România.

Guvernul maghiar s-a dezis de aceste declaraţii şi a precizat că Jobbik este un partid de opoziție, care nu participă la activitățile Executivului de la Budapesta. Totuşi, preşedintele Traian Băsescu a replicat şi a catalogat Ungaria drept focar de instabilitate în regiune.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri