Ungaria cere demisia Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului

Data publicării:
peter szijjarto

Ministrul ungar de Externe a cerut luni demisia Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului, care il acuzase pe premierul ungar Viktor Orban de xenofobie şi rasism.

peter szijjarto
 Peter Szijjarto

„Este foarte nepotrivit ca reprezentanţi ai ONU să acuze state membre şi lideri aleşi democratic. Este evident că Zeid Ra'ad Al Hussein trebuie să demisioneze”, a declarat Peter Szijjarto într-un discurs inflamat pe care l-a susţinut în faţa membrilor Consiliului Dreprurilor Omului la Geneva.

Anterior, în discursul său din deschiderea lucrărilor celei de-a 37-a sesiuni a Consiliului, Înaltul Comisar a declarat că „opresiunea este la modă, statul securitar s-a întors, iar libertăţile fundamentale sunt strâmtorate”, subliniind că, în Europa, „xenofobii şi rasiştii sunt lipsiţi de orice sentiment de jenă, ca Viktor Orban”.

Potrivit prinţului Zeid Ra'ad Al Hussein, şeful Guvernului ungar ar fi declarat la începutul lui februarie că ”nu vrem ca culoarea noastră să fie amestecată cu altele”.

Răspunzând acestor acuzaţii, şeful diplomaţiei ungare s-a declarat mirat de absenţa Înaltului Comisar din sala Consiliului.

„Unde este Înaltul Comisar acum? De ce nu ascultă reacţiile statelor membre?”, a ironizat el.

Un purtător de cuvânt al Înaltului Comisar, contactat de AFP nu a dorit să comenteze.

Szijjarto a apreciat că o comparare a ţării sale ”cu cele mai rele dictaturi din secolul trecut este pur şi simplu inacceptabilă”.

„Noi trebuie să avem dreptul să decidem cine are dreptul” să vină în ţară, a spus el, subliniind că „migraţia este un lucru periculos”.

El a mai declarat că sosirea „masivă” de migranţi în Europa în 2015 a „dat ocazie organizaţiilor teroriste să-şi trimită activiştii, teroriştii, combatanţii în Europa”.

”Încălcarea frontierelor trebuie să fie considerată o crimă şi trebuie sancţionată. Ungaria şi-a protejat frontierele prin investiţii importante. Am cheltuit peste un miliard de euro pentru asta în ultimii doi ani, doi ani şi jumătate”, a precizat Szijjarto.

Politica antimigraţie a premierului Viktor Orban, criticată în mai multe rânduri de către Zeid, este simbolizată de construirea unor garduri de sârmă ghimpată la frontierele ungare.

Sursa: news.ro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri