Sari la conținut

Unul dintre atacatorii sinucigași de la Bruxelles ar fi lucrat cinci ani pe aeroportul Zaventem

Foto: Gulliver / GettyImages

Tânărul, care a comis împreună cu un alt kamikaze, Ibrahim el-Bakraoui, un atentat sinucigaș în holul de la intrarea în aeroport, „a lucrat până la sfârșitul lui 2012 la Brussels Airport. El a fost, timp de cinci ani, „angajat temporar” al unei societăți active pe aeroport, potrivit postului de televiziune flamand VTM, citat de AFP.

Până în prezent se știa că Najim Laachraoui a fost angajat de două ori pe timpul verii la Parlamentul European, în 2009 și 2010, „pentru o firmă de curățenie”, potrivit PE.

În vârstă de 24 de ani, Najim Laachraoui, licențiat în electronică, este considerat artizanul atacurilor de la aeroportul și metroul din Bruxelles (32 de morți) și de la Paris din luna noiembrie (130 de morți).

Urme ale ADN-ului său au fost găsite pe material exploziv în sala de concerte Bataclan de la Paris și la Stade de France, precum și într-un apartament din comuna Schaerbeek din regiunea Bruxelles unde au fost confecționate centurile cu explozivi utilizate de teroriștii kamikaze. De asemenea, el a închiriat una dintre ascunzătorile echipei de comando, la Auvelais, în apropiere de Namur (sudul Belgiei), și este suspectat că a ținut legătura prin telefon cu unii dintre atacatorii de la 13 noiembrie.

Potrivit parchetului federal belgian, în februarie 2013 el a plecat în Siria, unde s-a alăturat organizației Statul Islamic (SI), care a revendicat aceste două atentate.

Urma sa a reapărut pe 9 septembrie 2015: el a fost controlat într-o mașină la granița austro-ungară, sub identitatea falsă Soufiane Kayal, alături de Salah Abdeslam, suspect-cheie al atentatelor de la Paris.

Pe de altă parte, canalul VTM a mai afirmat că o sală de rugăciune ilegală a fost descoperită cu puțin înainte de atacurile de la 22 martie „în beciul aeroportului”, unde „angajații radicalizați se puteau aduna și ruga în secret”. Sala a fost închisă de exploatant. Între timp, a fost întocmită o listă „cu cel puțin 50 de angajați” despre care se consideră că sunt radicalizați și dispun de legitimații de acces pe aeroport, potrivit televiziunii flamande.