Ursula von der Leyen sprijină noii candidaţi ai Franţei şi Ungariei pentru posturile de comisari. Dăncilă trimite o altă propunere

Data actualizării: Data publicării:
Ursula von der Leyen, noul președinte al Comisiei Europene. Foto: Guliver/GettyImages
Foto: GettyImages

Ursula von der Leyen, preşedintele-ales al Comisiei Europene, şi-a exprimat oficial marţi sprijinul pentru candidaţii desemnaţi de Franţa şi Ungaria în echipa sa de comisari, într-un efort de a depăşi numeroasele obstacole care au întârziat cu cel puţin o lună preluarea oficială a prerogativelor de către noul executiv european, potrivit dpa, citată de Agerpres.

Nemţoaica Von der Leyen împreună cu echipa sa de comisari urma să preia la 1 noiembrie ştafeta de la Comisia condusă de predecesorul său în funcţie Jean-Claude Juncker, dar trei dintre candidaţi - cei nominalizaţi de România, Ungaria şi Franţa - au fost respinşi de Parlamentul European.

Von der Leyen a propus marţi statelor membre din UE să-i aprobe pe candidaţii francez Thierry Breton şi ungar Oliver Varhelyo, actualul ambasador al Ungariei la UE, pe care i-a audiat cu o seară în urmă, a indicat purtătorul său de cuvânt, Jens Flosdorff.

Nominalizarea candidatului României întârzie din cauza unei crize guvernamentale, notează dpa. Guvernul interimar de la Bucureşti a fost invitat să prezinte un nou candidat cât mai rapid posibil, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui-ales al Comisiei Europene. Cu toate sceatea, Viorica Dăncilă a confirmat că Victor Negrescu este noua propunere a Guvernului Dăncilă pentru funcția de comisar european, scrisoarea către Bruxelles urmând să fie trimisă marți.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis un avertisment Vioricăi Dăncilă, în care i-a cerut să înceteze cu propunerea unui candidat din partea României pentru poziţia de comisar european.

Iohannis spune că Guvernul demis nu are nicio legitimitate pentru a face o astfel de propunere.

În plus, deși președintele-desemnat al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, îi ceruse explicit o nominalizare femeie, Dăncilă a nominalizat un bărbat.

„În lumina angajamentului meu în fața Parlamentului European de a forma o Comisie cu echilibru de gen, încurajez guvernul României să prezintă un candidat femeie”, i-a scris luni Ursula von der Leyen într-o scrisoare trimisă luni premierului demis Viorica Dăncilă.

Von der Leyen şi-ar putea prelua oficial funcţia la 1 decembrie

Francezul Thierry Breton, şeful gigantului tehnologic Atos, este astfel pe punctul de a prelua influentul portofoliu pentru piaţa internă, dar au apărut întrebări despre posibile conflicte de interese în cazul său.

Breton, fost ministru francez al economiei, a prezentat „propuneri ambiţioase” pentru a soluţiona astfel de preocupări, a indicat marţi Jens Flosdorff.

El a fost nominalizat după ce candidatura precedentă a Franţei în persoana fostei deputate europene Sylvie Goulard a fost respinsă din cauza unei anchete antifraudă în curs de desfăşurare la UE şi a activităţii de consultanţă profitabilă în timp ce era eurodeputat. Această decizie a suscitat indignarea preşedintelui francez Emmanuel Macron.

Von der Leyen şi-ar putea prelua oficial funcţia la 1 decembrie dacă Parlamentul European aprobă întreaga componenţă a echipei sale de comisari la timp, dar mai sunt încă multe obstacole de depăşit, notează dpa.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dana Budeanu, omagiu emoționant pentru Delia Budeanu. Cum și-a luat rămas bun de la fosta soacră
Digi FM
Pepe, reacție după ce Raluca Pastramă l-a acuzat că s-a aliat cu avocatul Adrian Cuculiș și cu Ibrahim: „Mă...
Pro FM
Dua Lipa, în rochie de piele decupată până la șolduri pe ambele părți, combinată cu dresuri plasă și multă...
Film Now
Filmul cu fiul lui Jack Nicholson în distribuție, în cinematografe. Ce încasări a avut la box office-ul global
Adevarul
De ce aproape jumătate din moldoveni au votat anti-Europa: „E o victorie uriașă. Bătălia acum începe”
Newsweek
O nouă creștere de pensie propusă de Senat. Cine sunt cei 800.000 pensionari care beneficiază? Când?
Digi FM
Sabrina Ionescu, baschetbalistă de origine română, e campioană WNBA. S-a născut în California și e măritată...
Digi World
Doi doctori, total uimiți de ce au văzut la microscop pe mâini aparent curate: "Oh, asta e dezgustător!"
Digi Animal World
Un câine s-a cățărat în vârful Marii Piramide din Giza. Imaginile, surprinse de un bărbat care naviga cu...
Film Now
N-a apărut încă în cinema, dar e considerat de critici cel mai bun film al anului: "O adevărată epopee"
UTV
Cum i-au raspuns fetele de la Pebbles and TamTam Erikai Isac, dupa ce a recunoscut ca s-a inspirat din piesa...