Un cetăţean belgian a fost condamnat la 40 de ani de închisoare şi 74 de lovituri de bici în Iran

Data actualizării: Data publicării:
Miting de solidaritate cu Olivier Vandecasteele, încarcerat în Iran, la Bruxelles, pe 25 decembrie 2022.
Mai multe mitinguri de solidaritate față de situația lui Olivier Vandecasteele au avut loc în Belgia. Foto: Profimedia Images

Olivier Vandecasteele, un cetăţean belgian care a lucrat în Iran în cadrul unei misiuni de ajutor umanitar, a fost condamnat de un tribunal din această ţară la 40 de ani de închisoare şi 74 de lovituri de bici sub acuzaţiile de spionaj, cooperare cu guvernul SUA, spălare de bani şi introducere de valută pe teritoriul Iranului, scrie BBC.

Vandecasteele a negat faptele, iar Belgia a condamnat sentinţa afirmând că toate acuzaţiile sunt fabricate.

Teheranul doreşte acum să îl dea la schimb pe cetăţeanul belgian de 41 de ani în schimbul diplomatului iranian Assadollah Assadi, închis anul trecut pentru că ar fi plănuit un atentat cu bombă împotriva Consiliului Naţional al Rezistenţei Iraniene - o organizaţie politică a expaţilor care se opun regimului de la Teheran.

Însă această soluție rămâne problematică, dat fiind că tratatul care permitea schimbul de prizonieri a fost suspendat, luna trecută, de Curtea Constituțională din Belgia, în urma unei contestări a unui partid de opoziție.

Olivier Vandecasteele a lucrat timp de șase ani în Iran pentru Consiliul de Refugiați al Norvegiei și alte grupuri de asistență umanitară.

A părăsit țara anul trecut, dar s-a întors în ciuda avertismentelor guvernului belgian pentru a rezolva situația apartamentului în care locuia, în Teheran.

În timpul acestei vizite a fost arestat de o grupare a Gardienilor Revoluției Islamice și dus la închisoarea Evin, folosită pentru încarcerarea mai multor cetățeni europeni sau americani sub acuzația de spionaj.

Potrivit familiei lui Vandecasteele, acesta stă în "condiţii inumane" care echivalează cu tortura. În luna noiembrie, belgianul a intrat în greva foamei ca formă de protest faţă de tratamentul la care este supus.

Tot în noiembrie, membrii consulatului belgian au primit permisiunea de a vorbi cu Vandecasteele. Acesta le-a spus că a fost adus în faţa instanţei fără ca diplomaţii belgieni sau chiar avocaţii săi iranieni să fie anunţaţi şi că a fost condamnat pentru toate acuzaţiile care i s-au adus, fără ca el să fie informat care sunt acestea.

Marţi, agenţia de presă iraniană Mizan, specializată pe teme de justiţie, a anunţat că Tribunalul Revoluţionar din Teheran a acordat în cazul lui Vandecasteele trei sentinţe a câte 12 ani şi şase luni fiecare pentru spionaj, cooperare cu un guvern ostil şi spălare de bani. Iar o a patra sentinţă de doi ani şi jumătate plus 74 de lovituri de bici a fost acordată pentru că a introdus valută în Iran.

Sentinţa nu este definitivă, iar acuzatul poate face apel în termen de 20 de zile.

Ministrul belgian de Externe a declarat că l-a convocat pe ambasadorul iranian să dea explicații, în urma anunţului.

"Iranul nu a furnizat nicio informaţie oficială cu privire la acuzaţiile aduse împotriva lui Olivier Vandecasteele sau despre procesul său. Belgia continuă să condamne detenţiile arbitrare şi face tot ce îi stă în putinţă pentru a pune capăt acestei situaţii", se artă într-un comunicat al ministerului.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri