Un elicopter ONU a fost atacat cu tiruri de armă în Congo. Un mort şi un rănit grav

Data publicării:
Elicopter
În urma atacului un soldat din "căştile albastre" a fost ucis, iar altul rănit. Imagine cu caracter ilustrativ. Foto: Profimedia Images

Un elicopter ONU, cu sigla vizibilă, a fost atacat cu tiruri de armă în timp ce survola estul Republicii Democratice Congo, în urma incidentului pierzându-şi viaţa un soldat din "căştile albastre", iar altul fiind grav rănit, informează Agerpres.

Soldatul ucis era din Africa de Sud.

Aparatul a fost ţinta tirurilor în jurul orei locale 15:00, în timp ce zbura spre Goma, capitala provinciei Nord-Kivu, unde a reuşit în cele din urmă să aterizeze.

Potrivit lui Amadou Ba, unul dintre purtătorii de cuvânt ai Misiunii ONU în Republica Democrată Congo, originea tirurilor nu este deocamdată cunoscută.

Într-un comunicat publicat duminică seara, Bintou Keita, şefa misiunii ONU din Congo, a declarat că "condamnă ferm acest atac laş împotriva unei aeronave cu emblema Naţiunilor Unite" şi aminteşte că "atacurile împotriva căştilor albastre pot constitui o crimă de război".

La 29 martie 2022, opt militari ONU (şase pakistanezi, un rus şi un sârb) au fost ucişi în prăbuşirea elicopterului lor deasupra unei zone de luptă între armata congoleză şi rebelii din M23.

Din noiembrie 2021, etnicii majoritari tutsi din M23 au cucerit teritorii la nord de Goma. Republica Democrată Congo acuză Rwanda de sprijinul rebelilor, ceea ce este confirmat de experţi ONU şi de ţările occidentale, dar Kigali neagă acest lucru.

Aceste tiruri asupra unui elicopter ONU survin la o zi după o întâlnire în Burundi între mai mulţi şefi ai unor state din Africa de Est, inclusiv preşedinţii congolez şi rwandez, între care relaţiile s-au deteriorat în ultimele luni.

Acest summit s-a încheiat printr-un apel la "încetarea focului imediat de către toate părţile" şi o retragere a tuturor grupurilor armate, "inclusiv a străinilor" din estul RDC.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri