Un judecător american a confiscat iahtul unui oligarh rus făcând trimitere la mesajul soldaților ucraineni de pe Insula Șerpilor

Data actualizării: Data publicării:
politist spaniol pazeste un iaht confiscat
Iahtul de 90 de milioane de dolari al oligarhului rus Viktor Vekselberg a fost confiscat în Mallorca. Foto: Profimedia

Judecătorul american Zia M. Faruqui de la Tribunalul Federal din Washington, cel care a dispus confiscarea iahtului Tango de la oligarhul rus Viktor Vekselberg, a trecut o observație mai puțin obișnuită în decizia sa din 4 aprilie. Confiscarea iahtului este în acord cu mesajul soldaților ucraineni de pe Insula Șerpilor, a scris el în concluziile deciziei, trimitere la celebra înjurătură „Russian warship, go fuck youself!”.

Iahtul de lux, evaluat la 90 de milioane de dolari, al oligarhului rus Viktor Vekselberg a fost confiscat la începutul lunii aprilie în Mallorca, de poliția spaniolă și agenții FBI, pe baza unui ordin judecătoresc emis de judecătorul Zia M. Faruqui de la Tribunalul Federal din Washington. 

În concluzia ordinului său de confiscare a navei, judecătorul Faruqui a scris: „Decizia de confiscare (a iahtului - n.r.) emisă de Departamentul de Justiție este în acord cu mesajul curajoșilor soldați ucraineni de pe Insula Șerpilor”, făcând trimitere la celebra înjurătură „Russian warship, go fuck yourself”, când rușii le-au cerut grănicelor ucraineni de pe insulă să se predea, în prima zi a războiului declanșat împotriva Ucrainei.

Aceasta nu este singura observație dură la adresa invadatorilor Ucrainei. În textul aceleiași decizii, în care a arătat că sechestrarea navei este „întru totul justificată”, magistratul american a mai notat că „nici Departamentul de Justiție, nici istoria nu vor fi blânde cu oligarhii care au ales tabăra greșită”.

Decizia judecătorului Zia M. Faruqui poate fi consultată aici: Ordin confiscare iaht Tango

decizie confiscare iaht
Fragment din decizia judecătorului Zia M. Faruqui

Insula Șerpilor a fost atacată de forțele ruse chiar în prima zi a invaziei Rusiei în Ucraina, iar grănicerilor aflați la post li s-a cerut să se predea. Atunci unul dintre ei a rostit celebra înjurătură devenită simbol al rezistenței ucrainene în fața Rusiei. 

Deși inițial a fost raportat că grănicerii ucraineni au fost omorâți de soldații ruși, ulterior s-a aflat că ei sunt în viață și au fost luați prizonieri

După o lună de captivitate, ei fost eliberați într-un schimb de prizonieri cu Rusia. Soldatul care a rostit înjurătura, Roman Hribov, a fost decorat.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri