Un om a murit și zece sunt dați dispăruți după viiturile din Australia. În Queensland, cincisprezece baraje sunt la capacitate maximă

Data publicării:
camion in mijlocul inundatiilor in australia
Un om a murit și zece sunt dați dispăruți după viiturile din Australia. FOTO: Captură Digi24

Un om a murit, iar zece au fost dați dispăruți miercuri, după ce ploi abundente au lovit estul Australiei, provocând viituri şi o serie de alerte de urgenţă de-a lungul regiunilor costiere.

Cadavrul unui sexagenar a fost descoperit miercuri dimineaţă într-o maşină luată de ape în Queensland, a declarat premierul acestui stat, Annastacia Palaszczuk, în Parlament, calificând incidentul drept o "tragedie".

De asemenea, zece persoane sunt date dispărute, potrivit poliţiei locale, citată de presa australiană.

Circa 50 de cm de ploaie au căzut în ultimele 24 de ore în unele zone ale statului Queensland, astfel că multe drumuri au fost închise, trabsporturile fiind serios perturbate. 

Serviciile de urgenţe au primit peste 100 de solicitări de ajutor şi au fost trimise echipe de salvare pentru a salva zeci de locuitori rămaşi blocaţi în urma inundaţiilor, scrie Agerpres. Un tren de marfă s-a răsturnat în apropiere de oraşul Gympie din Queensland, însă şoferul a suferit doar răni uşoare.

Cincisprezece baraje din Queensland sunt la capacitate maximă, iar meteorologii se aşteaptă la noi ploi în zilele următoare. "Sunt posibile precipitaţii locale intense şi, având în vedere că numeroase bazine hidrografice sunt în prezent saturate, există un risc crescut de viituri periculoase şi mortale în următoarele zile", a declarat Annastacia Palaszczuk.

Poliţia i-a sfătuit pe șoferi să evite să circule pe drumurile inundate şi să rămână acasă.

Ploi abundente au căzut, de asemenea, în statul New South Wales, unde mai multe zone din Sydney au fost inundate marţi.

După mai mulţi ani de secetă şi de incendii de vegetaţie agravate de schimbările climatice, estul Australiei a cunoscut o vară extraordinar de umedă din cauza fenomenului climatic La Nina, provocat de o anomalie termică a apelor ecuatoriale de suprafaţă ale Oceanului Pacific.

La Nina creşte riscurile de formare a unor cicloane tropicale în largul coastei australiene de la Oceanul Pacific şi aduce precipitaţii peste mediile multianuale, potrivit Biroului de Meteorologie din această ţară.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri