"Un șantaj nuclear". Rușii atacă încă o centrală nucleară în Ucraina. Cioroianu: Arată că ofensiva Moscovei nu a funcționat

Data actualizării: Data publicării:
centrrala nucleara din nikoalev atacata de rusi
Compania care administrează centrala nucleară din zona Nikolaev a publicat imagini în care arată urmările atacurile rușilor. FOTO: Twitter

O nouă centrală nucleară din Ucraina este amenințată de ruși. De această dată, Kremlinul a lansat rachete la câteva sute de metri distanță față centrala din regiunea Nikolaiev. Este un șantaj nuclear la care recurge Rusia și un semn că ofensiva Moscovei nu a funcționat, a declarat la Digi24 fostul ministru de Externe, Adrian Cioroianu.

"E un șantaj nuclear și un semn că această campanie ofensivă a Rusiei nu a funcționat. Dacă rezultatele ar fi fost cele așteptate probabil nu se ajungea aici.

În condițiile în care războiul stagnează din perspectiva armatei ruse, aceste centrale nucleare sunt puncte vulnerabile pentru Ucraina, iar Rusia le folosește în diverse forme. La Zaporojie s-a pus în spatele centralei, iar acum amenință această centrală (Pivdennoukrainsk – n.r.), lucruri care ne alarmează și ne dau un semn despre evoluția nesatisfăcătoare a acestei agresiuni din perspectiva rusă, a declarat la Digi24 fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu.

Operatorul nuclear ucrainean Energoatom a acuzat luni Rusia că a bombardat centrala nucleară Pivdennoukrainsk din sudul țării.

„În 19 septembrie 2022, la ora locală 00:20, armata rusă a bombardat zona industrială a centralei nucleare de la Pivdennoukrainsk”, a precizat Energoatom într-un mesaj pe Telegram. „O explozie puternică a avut loc la numai 300 de metri de reactoare”, a precizat acesta. 

Potrivit Reuters, este vorba de a doua cea mai mare centrală nucleară a țării. Reactoarele nu au fost avariate și funcționează normal, dar a fost avariată, de asemenea, o centrală hidroelectrică din apropiere și liniile de transmisie. Nu a existat o reacție imediată a Rusiei la acuzațiile Ucrainei. 

Regiunea Nikolaev, unde se află centrala, a fost supusă în ultimele săptămâni unui atac constant cu rachete de către forțele rusești.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Oficialii ucraineni spun că atacurile nu au pus în pericol pe nimeni, însă asfel de incidente trebuie să înceteze.

Ucrainenii au în total 15 reactoare, împărțite în patru centrale. Două dintre acestea au fost deja țintite de ruși: Zaporojie și, mai nou, centrala din sudul Ucrainei. Este a doua ca mărime în Ucraina. În plus, este mult mai aproape de Kiev decât centrala Zaporojie. Sunt doar 350 de kilometri care despart capitala Ucraina de locul bombardamentelor. Are trei reactoare, jumătate din capacitatea de la Zaporojie.

Compania care administrează centrala a publicat imagini în care arată urmările atacurilor rușilor. Ucrainenii susțin că două rachete ale Kremlinului au căzut la doar 300 de metri de reactoare.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri