Un ucrainean a fost atât de mutilat de ruși, încât familia l-a recunoscut doar după haine. Împlinise 23 de ani cu o zi înainte de atac

Data actualizării: Data publicării:
doldat ucrainean in irpin
În timp ce forțele ruse se retrag în estul Ucrainei, ies la iveală ororile lăsate în urma lor în localitățile pe care le-au ocupat.. FOTO: Profimedia Images

În timp ce forțele ruse se retrag în estul Ucrainei, ies la iveală ororile lăsate în urma lor în localitățile pe care le-au ocupat. În Andriivka, situată la aproximativ 60 de kilometri distanță de capitala Kviv, 40 de oameni au fost uciși. Printre ei, Anton Ischenko tocmai își sărbătorise cea de-a 23-a aniversare. Familia lui i-a găsit cadavrul o lună mai târziu. Era atât de mutilat încât a putut fi identificat doar după haine, scrie BBC.

Localitatea Andriivka a fost măturată de război, clădirile sunt distruse de bombardamente, în locul lor rămânând mormane de moloz și de metal. Localitatea este scena distrugerilor. Drumurile sunt pline de cratere lăsate de bombardamente, resturi de rachete fiind printre găini și iepuri morți. La capătul satului sunt tancuri arse.

După ce rușii au fost împinși de forțele ucrainene, oamenii au putut ieși din adăposturi și au văzut dezastrul rămas.

A doua zi după ce Anton Ischenko a împlinit 23 de ani, a fost luat de ruși, sub amenințarea armei. Familia i-a găsit cadavrul o lună mai târziu și l-a putut recunoaște doar după haine. Tânărul de 23 de ani studia să devină electrician și era singurul băiat din familie.

„Era un băiat foarte drăguț, foarte deștept – recita poezii”, povestește bunica lui Anton, Tetiana. „Poate dacă s-ar fi dus să lupte în altă parte, s-ar fi întors aici în viață. Când soțul meu le-a spus rușilor: „Luați-mă pe mine în schimb”, au îndreptat spre el mitraliera și i-au răspuns: „Du-te acasă – sau vă luăm pe amândoi”, își amintește bătrâna printre lacrimi.

Grigorii Klimenko, unul dintre localnici, care a rămas alături de mama lui în vârstă de 90 de ani, a povestit momentul în care au privit îngroziți cum tancurile înconjurau localitatea.

„Sunt niște animale. Oamenii nu se comportă așa. Părinții mei mi-au vorbit despre război și nici măcar fasciștii nu au făcut astfel de lucruri”, a spus el despre soldații ruși care i-au invadat.  

Leonid Koval și fiul său încearcă să își repare casa distrusă, refăcând acoperișul și punând folii de plastic în locul ferestrelor sparte de suflul exploziilor. Din casa lor, soldații ruși au furat tot. Au spart dulapurile, au rupt pernele și canapelele și au răscolit toate lucrurile, de la fotografii, la haine. Când au aflat că armata ucraineană se îndreaptă spre Andriivka, rușii s-au ascuns în casa pe care o devastaseră și în pivniță. În urma lor au rămas pachete de biscuiți și borcane cu compot desfăcute.

„Nu știu ce căutau. Pur și simplu au distrus totul. Nu am cuvinte să descriu ce au făcut”, a povestit Leonid.

Andriivka se alătură unei liste tot mai mari de localități precum Bucha, Irpin, Borodianka, care poartă semnele uciderii civililor și a altor atrocități care acum fac obiectul anchetelor privind crime de război.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri