Un vas încărcat cu îngrășăminte din Rusia se îndreaptă spre un port din Statele Unite

Data actualizării: Data publicării:
nava cargo johnny ranger
Nava cargo Johnny Ranger. Sursă foto: marinetraffic.com

Un vas încărcat cu îngrășăminte lichide din Rusia este pe cale să ajungă în Statele Unite, scrie Reuters, citând surse și date de pe site-urile de date financiare și de infrastructură, în contextul îngrijorărilor tot mai mari că prețul ridicat al îngrășămintelor va conduce la o criză alimentară.

Administrația Joe Biden nu a inclus pe lista sancțiunilor mărfurile agricole din Rusia - inclusiv îngrășămintele -, în urma declanșării invaziei în Ucraina. Cu toate acestea, multe bănci occidentale și mari trader-i au scăpat repede de aceste mărfuri din Rusia, de teamă să nu rămână cu ele pe stoc dacă se schimbă regulile.

Rusia și Ucraina sunt mari exportatoare de îngrășăminte, un element important pentru a susține recoltele de porumb, soia, orez sau grâu la nivel ridicat. Fermierii au redus folosirea îngrășămintelor din cauza prețurilor mari și au redus, totodată, și suprafețele cultivate.

Nava-cargo Johnny Ranger, sub pavilion liberian, este așteptată să ajungă luni în portul New Orleans, încărcată cu aproximativ 39.000 de tone de soluție de azotat de amoniu și uree, indică sursele citate de Reuters, precum și informațiile site-ului de date financiare și de infrastructură Refinitiv Eikon.

Vasul a fost încărcat luna trecută în Sankt Petersburg, potrivit Refinitiv Eikon.

Datele site-ului de monitorizare a traficului maritim Marine Traffic indică aceleași informații.

Informațiile despre identitatea vânzătorului și a cumpărătorului nu sunt disponibile deocamdată. Departamentul Trezoreriei și Direcția Vamală SUA au refuzat să comenteze informațiile, precizează Reuters.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că Statele Unite nu au sancționat niciodată alimentele și mărfurile agricole din Rusia. 

„Spre deosebire de guvernul rus, noi nu avem niciun interes să transformăm mâncarea într-o armă pentru a crea crize umanitare pe seama  populațiilor vulnerabile”, a spus purtătorul de cuvânt citat.

Sancțiunile SUA împotriva bunurilor non-alimentare din Rusia vor rămâne valabile până când președintele Vladimir Putin va încheia războiul din Ucraina, a mai precizat oficialul citat.

În 2021, Statele Unite au importat din Rusia îngrășăminte pe bază de azotat de amoniu și uree în valoare de peste 262 de milioane de dolari, potrivit Departmentului de Comerț.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri