Una dintre cele mai atroce crime ale mafiei italiene revine în actualitate. Cazul a făcut subiectul unui film

Data publicării:
barbat cu catuse
Un mafiot sicilian implicat în răpirea unui copil, Giuseppe Di Matteo, în 1993 a fost arestat din nou, după ce a făcut 10 ani de închisoare Foto: Guliver/GettyImages

O crimă care a oripilat întreaga Italie în anii '90 și care a făcut apoi și subiectul unui film revine în actualitate odată cu rearestarea, după mai bine de 20 de ani, a lui Giuseppe Costa, un mafiot care a fost implicat în acest caz și care a făcut 10 ani de închisoare.

Giuseppe Di Matteo, un copil în vârstă de 12 ani, a fost răpit în noiembrie 1993. Băiatul a fost ţinut ostatic timp de 26 de luni, după care a fost ucis și dizolvat în acid. Copilul a fost victima unei răzbunări împotriva tatălui său, Santino Di Matteo, care făcuse parte din mafia siciliană, Cosa Nostra, dar care apoi s-a retras și a colaborat cu poliția.

Giuseppe Costa a făcut parte dintr-un comando al mafiei care l-a răpit pe copil. Băiatul a fost ţinut ostatic într-o celulă improvizată chiar în casa lui Costa, în provincia Trapani. Ulterior, Giuseppe Costa a fost arestat și a stat 10 ani la închisoare, până în 2007, pentru rolul său în această crimă.

Poliţia italiană anti-mafia, DIA, a anunțat însă vineri că Giuseppe Costa a fost arestat din nou, pentru că după eliberare, a reluat legăturile cu grupuri ale mafiei din Trapani.  El este acuzat acum de apartenenţă la o grupare infracţională organizată, fiind pasibil de o pedeapsă cuprinsă între 10 şi 15 ani închisoare, scrie Agerpres.

Povestea răpirii fiului lui Santino Di Matteo a fost subiectul unor cărți, dar și a unui film, Sicilian Ghost Story, lansat în 2017 la Festivalul de Film de la Cannes.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Cine este Santino Di Matteo, mafiotul pedepsit de Cosa Nostra

Santino Di Matteo, în vârstă de 66 de ani, a fost cunoscut sub numele de Mezzanasca atunci când făcea parte din mafia siciliană. Locuia în Altofonte, în provincia Palermo. A luat parte la uciderea judecătorului antimafia Giovanni Falcone, la 23 mai 1992, lângă Capaci.

După ce a fost arestat, la 4 iunie 1993, a devenit primul dintre asasinii lui Falcone care a acceptat să fie martor al guvernului (pentito, „pocăit”). El a dezvăluit detaliile acestui asasinat: cine a săpat tunelul de sub autostradă, cine a fabricat explozibilul, cum a fost trimis cu ajutorul unui skateboard și cine a apăsat pe buton. 

Ca răzbunare pentru că a devenit informator al poliției, mafia siciliană i-a răpit fiul de 12 ani, câteva luni mai târziu, în 23 decembrie 1993, din ordinele lui Giovanni Brusca și Leoluca Bagarella, doi celebri lideri ai Cosa Nostra.

Mafioții s-au îmbrăcat în polițiști și au spus că au venit să ia băiatul ca să-l ducă să-și vadă tatăl, care la momentul respectiv era sub protecția poliției, în Italia continentală.

Într-o încercare disperată, Santino Di Matteo a mers în Sicilia pentru a negocia eliberarea fiului său, dar la 11 ianuarie 1996, după 779 de zile de detenție, băiatul, care între timp se și îmbolnăvise din cauza modului în care fusese tratat, a fost strangulat, iar cadavrul i-a fost dizolvat într-un butoi cu acid, o practică specifică mafiei. Cei care au comis crima au fost Enzo Brusca, fratele lui Giovanni Brusca, Vincenzo Chiodo și Salvatore Monticciolo. Totul s-a făcut la oridinul lui Giovanni Brusca.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri