Uniper, compania care plătea în ruble pentru gazul rusesc, cere ajutor de la statul german

Data publicării:
Klaus-Dieter Maubach, CEO uniper
Klaus-Dieter Maubach, CEO Uniper, detaliază planul prin care compania energetică, aflată în dificultate din cauza reducerii livrărilor de gaze rusești, cere să fie ajutată de statul german Foto: Profimedia Images

Compania germană Uniper, care importa gaz din Rusia și era dispusă să plătească Gazpromului factura în ruble, se află în dificultate și cere să fie ajutată de guvern, afirmând că resimte impactul unei reduceri uriașe a livrărilor de gaze rusești.

Uniper joacă un rol central în aprovizionarea cu energie a Germaniei și furnizează gaze naturale pentru multe servicii publice.

Propunerea include vânzarea de acțiuni în cadrul companiei către guvernul federal, a precizat Uniper. Tot ca parte a măsurilor menite să-i limiteze pierderile, compania va crește prețurile către clienți, relatează agenția germană dpa.

Acționarul majoritar al Uniper, Fortum, poartă discuții cu guvernul despre impactul restricțiilor actuale în aprovizionarea cu gaze și a propus un plan de restructurare care include înființarea unei companii care să fie deținută de guvern și care să aibă în responsabilitate „securitatea aprovizionării”.

Aceste demersuri vin în contextul în care guvernul german a adoptat legislația necesară pentru a facilita ajutorul federal pentru companiile energetice aflate în dificultate.

Uniper mai sugerează contractarea unei linii de credit de la banca de stat pentru dezvoltare KfW în valoare de 2 miliarde de euro.

Măsurile sunt menite să protejeze totodată ratingul de credit al Uniper.

Gazprom a redus semnificativ livrările către Germania prin conducta North Stream 1, care traversează Marea Baltică, și există temeri că le-ar putea întrerupe complet. Monopolul rusesc a dat vina pe problemele de întreținere cauzate de sancțiunile occidentale, dar această măsură este văzută de mulți lideri din Europa drept un răspuns la sprijinul occidental pentru Ucraina.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri