Galerie Foto Inundații istorice în Africa de Sud. Peste 250 de morți, zeci de persoane sunt date dispărute

Data actualizării: Data publicării:
inundatii in africa de sud
Peste 400 de oameni au murit în urma celor mai grave inundaţii produse vreodată în Africa de Sud. FOTO: Profimedia Images

Peste 25o de persoane şi-au pierdut viaţa în urma celor mai grave inundaţii produse vreodată în Africa de Sud. Ploile torenţiale căzute în ultimele zile pe coasta estică au atins un nivel fără precedent în mai bine de 60 de ani. Inundațiile au lăsat în urmă peisaje devastate, în timp ce morgile orașelor afectate se confruntă cu un aflux de cadavre.

ACTUALIZARE 19.40 Circa 253 de persoane şi-au pierdut viaţa în cele mai grave inundaţii produse pe coasta de este a Africii de Sud, potrivit celui mai recent bilanţ publicat miercuri de autorităţile locale.

Poduri prăbuşite, şosele inundate, iar pe anumite porţiuni din apropierea oraşului portuar Durban, cel mai mare oraş din regiunea Kwazulu-Natal (est) şi epicentrul catastrofei, alunecările de teren au făcut breşe imense în solul fisurat de torenţii de apă.

Peste 400 de oameni au murit în urma celor mai grave inundaţii produse vreodată în Africa de Sud. FOTO: Profimedia Images
Peste 400 de oameni au murit în urma celor mai grave inundaţii produse vreodată în Africa de Sud. FOTO: Profimedia Images

 

„Casele noastre funerare se confruntă cu o anumită presiune, dar îi facem faţă. Ieri seară, târziu în noapte, am primit circa 253 de cadavre la două morgi diferite”, a declarat într-un interviu televizat Nomagugu Simelane-Zulu, reprezentantul ministerului Sănătăţii în provincie, citat de AFP, potrivit Agerpres.

Zeci de persoane sunt date dispărute, salvatorii spun că situaţia este „un coşmar”.

Preşedintele ţării, Cyril Ramaphosa, a venit în cursul dimineţii în regiune pentru a fi alături de familiile îndoliate. La Clermont, un cartier sărac al oraşului Durban, şeful statului a promis ajutor guvernamental unui tată de familie care şi-a pierdut cei patru copii, îngropaţi după prăbuşirea unui zid al locuinţei.

Cu mâinile împreunate, bărbatul i-a povestit preşedintelui cum a crescut nivelul apei în mijlocul nopţii, electricitatea s-a întrerupt, iar el nu şi-a mai putut salva copiii care dormeau într-o altă încăpere.

„Am văzut cum tragedii similare au lovit Mozambicul, Zimbabwe, dar acum noi suntem cei loviţi”, a deplâns Ramaphosa. Autorităţile locale solicită declararea stării de catastrofă naturală.

Armata a fost mobilizată

Ploile urmează să se disipeze treptat în cursul serii, potrivit meteorologilor.

„În 48 de ore, au căzut cantităţi de peste 450 de mm de apă în anumite regiuni”, a declarat pentru AFP Dipuo Tawana, meteorolog în cadrul institutului meteorologic naţional. Specialiştii au comparat nivelul precipitaţiilor cu cel „asociat în mod normal cu cicloanele”.

Armata a fost mobilizată pentru a oferi sprijin aerian în timpul evacuărilor. Mii de locuinţe au fost distruse, cel puţin 140 de şcoli au fost afectate, potrivit autorităţilor locale.

De mai multe zile, principalele axe rutiere sunt acoperite de o melasă maronie, deasupra căreia plutesc indicatoare rutiere şi semafoare.

Mormane de ramuri, sticle şi deşeuri au fost duse de vânt pe plajele din Durban, în mod obişnuit pline de turişti.

Activitatea în port a fost suspendată, iar mai multe containere au fost duse de ape. Au fost semnalate jafuri.

Precipitaţiile intense au provocat de asemenea pene de electricitate şi au perturbat aprovizionarea cu apă. Cursele feroviare au fost suspendate, iar locuitorii, sfătuiţi să evite toate deplasările.

„Ştim că este vorba despre încălzirea globală, care se agravează, am trecut de la furtuni extreme în 2017, la inundaţii considerate record în 2019, dar în mod evident depăşite astăzi, în 2022” a avertizat Mary Galvin, profesor de studii de dezvoltare la Universitatea din Johannesburg.

În 2019, inundaţiile din regiunea şi provincia vecină Eastern Cape au dus la moartea a 70 de persoane şi au devastat mai multe localităţi de coastă afectate de alunecări de teren.

Știrea inițială

60 de oameni au murit din cauza inundațiilor din Africa de Sud, care au făcut ravagii pe coasta de est a țării. Localități inundate, case devastate, drumuri prăbușite și sinistrați - este rezultatul mai multor zile de ploi abundente. Cel mai afectat este Durban, unul dintre cele mai mari porturi africane de la Oceanul Indian.

140 de școli au fost avariate, în timp ce peste 2.000 de case și 4.000 de locuințe improvizate au fost distruse.

Autoritățile se așteaptă ca ploile să continue și se tem că bilanțul și distrugerile se vor agrava.

Cele mai multe victime - 45 de oameni - au murit în zona orașului Durban, cel mai mare centru urban din est și unul dintre cele mai mari porturi africane de la Oceanul Indian.

Președintele a deplâns bilanțul tragic și a anunțat că va merge astăzi în zonă.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri