VIDEO. Momentul în care doi spioni nord-coreeni de tehnologie balistică sunt prinși de forțele de securitate ucrainene

Data publicării:
misiunea

Serviciile ucrainene de securitate au furnizat către CNN o înregistrare video în care doi spioni nord-coreeni fotografiază ceea ce par a fi planurile secrete ale unor rachete de croazieră.

Chiar dacă imaginile nu au o calitate bună, entuziasmul celor doi spioni se distinge destul de sugestiv pe fundalul granulat. Filmările provin din timpul unei operațiuni derulate de serviciile secrete ucrainene în 2011, relatează CNN. Scenele înregistrate cu camera ascunsă au loc într-un garaj, cu câteva minute înainte ca agenții de securitate să dea buzna peste cei doi nord-coreeni. 

Dezvăluirile au ca scop îndepărtarea ipotezei că Phenianul și-a dezvoltat tehnologia balistică intercontinentală în baza unor planuri furate sau oferite de către Ucraina.

Într-un raport publicat pe 14 august de către Institutul Internaţional de Studii Strategice (IISS), se precizează că autoritățile nord-coreene ar fi obţinut recent motoare de rachetă de fabricaţie sovietică, probabil din Ucraina. Kievul a negat vehement informația și a declarat că Rusia furnizează modele de rachete îmbunătățile Coreei de Nord.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Un ofițer din serviciul ucrainean de securitate, care a lucrat asupra cazului în 2011, a declarat, sub protecția anonimatului, că era imposibil ca nord-coreenii să obțină tehnologia balistică din Ucraina, deoarece orice tentativă de spionaj a fost interceptată și neutralizată.

În 2011, alți doi nord-coreeni au fost expulzați după ce au fost prinși în timp ce încercau să obțină „muniție și dispozitive de rachete”, iar alți cinci aveau să pățească același lucru patru ani mai târziu. 

În prezent, cei doi nord-coreeni filmați în 2011 se află în spatele gratiilor în Ucraina, în orașul Zhytomyr, condamnați la 8 de ani de închisoare pentru activități de spionaj.

Coreea de Nord a lansat sâmbătă dimineață trei rachete cu rază scurtă de acțiune în Marea Japoniei, a confirmat armata americană, după ce anterior Ministerul sud-coreean al Apărării anunțase un tir cu „proiectile neidentificate”.

Niciuna dintre rachetele lansate de la baza nord-coreeană Kittaeryong nu a reprezentat o amenințare pentru Statele Unite sau pentru teritoriul american Guam, din Oceanul Pacific, a precizat un purtător de cuvânt al Comandamentului armatei americane din Pacific.

Aceste teste au loc în pline manevre militare între forțele americane și sud-coreene.

Testele cu rachete sau alte proiectile efectuate de regimul de la Phenian, în special cu rachete balistice intercontinentale, sunt răspunsul tradițional al Coreei de Nord la manevrele militare anuale ale forțelor sud-coreene și americane.

În prezent, zeci de mii de soldați și personal militar din cele două țări iau parte la aceste manevre, în cadrul exercițiului denumit Ulchi Freedom Guardian. Manevrele, bazate în special pe simulări computerizate, durează două săptămâni și au început luni.

Cei doi aliați prezintă aceste manevre drept defensive, dar în opinia Phenianului ele sunt o repetiție provocatoare pentru invadarea teritoriului său. În fiecare an, Coreea de Nord amenință cu represalii militare „nemiloase”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri