VIDEO. Primul transplant de ochi din istorie: Operația a fost făcută de o echipă de medici din SUA

Data actualizării: Data publicării:
barbat transplant ochi
Primul transplant de ochi din istorie a fost făcut de o echipă de chirurgi din New York. FOTO: Captură video Digi24/ NYU Langone Health

Primul transplant de ochi din istorie a fost făcut de o echipă de chirurgi din New York. Operația este considerată o mare realizare, un uriaș pas înainte, chiar dacă nu este sigur că pacientul își va recăpăta vederea.

Pacientul, un veteran militar în vârstă 46 de ani, a supraviețuit unui accident de muncă, o electrocutare de înaltă tensiune, care i-a distrus partea stângă a feței, au transmis medicii într-un comunicat, citat de News.ro.

Şocul electric mortal de 7.200 de volţi i-a provocat bărbatului răni extinse la nivelul feţei. El a rămas fără aproape jumătate din faţă, fiindu-i afectate ochiul stâng, întregul nas şi buzele, zona obrazului stâng şi bărbia, precum şi braţul stâng.

„Îi puteam vedea orbita ochiului şi totul. Îi vedeam craniul şi cred că asta a fost partea care m-a cam speriat. Eram ca şi cum, oh, Doamne, faţa lui dispăruse”, a povestit soţia bărbatului, care la rândul său a spus că nu-şi aminteşte deloc accidentul.

O echipă formată din peste 140 de chirurgi, asistente medicale şi alţi profesionişti din domeniul sănătăţii de la spitalul NYU Langone a finalizat procedura de transplant, care a durat aproximativ 21 de ore, se arată într-un comunicat al spitalului publicat joi, 9 noiembrie.

Echipa de îngrijire medicală a menţionat opţiunea unui transplant de ochi şi de faţă.

Eduardo Rodriguez, directorul programului de transplant de faţă de la spitalul NYU Langone efectuase până atunci patru transplanturi de faţă.

El a declarat că este „remarcabil” faptul că Aaron a supravieţuit.

„Să-l vezi mergând, după ce a fost complet la pământ în spital – insuficienţă a sistemului multiorganic, tub de respiraţie, va supravieţui, va avea leziuni neurologice – să-l vezi fără niciuna dintre aceste sechele, este foarte impresionant”, a declarat dr. Rodriguez pentru CNN.

„Este o mărturie pentru progresul medicinei moderne”, a spus medicul.

Echipa a conservat cât mai mult posibil din nervul optic în speranţa unui potenţial transplant de ochi.

Rodriguez i-a spus bărbatului despre posibilitatea de a face nu doar un transplant parţial de faţă, ci şi un transplant total de ochi, însă l-a avertizat că ochiul donator ar putea să nu-i redea vederea.

Pentru ca să existe vedere, ar trebui să existe o anumită comunicare între ochiul transplantat şi creier.

Bărbatul a intrat pe listă ca potenţial beneficiar în februarie 2023

Bărbatul a intrat pe listă ca potenţial beneficiar în februarie 2023. Oportunitatea de a efectua transplantul de ochi întregi şi transplantul facial parţial a venit câteva luni mai târziu, în luna mai.

A fost o operaţie „riscantă” pentru Rodriguez şi colegii săi. Nicio echipă medicală din lume nu mai efectuase până atunci un transplant de ochi uman de succes la un pacient viu.

Procedura a implicat două săli de operaţie. Bărbatul s-a aflat într-o sală, unde chirurgii i-au îndepărtat părţile feţei care urmau să fie înlocuite cu ţesutul donatorului. Rodriguez se afla în cealaltă sală, unde se disecau faţa şi globul ocular al donatorului.

Această parte a operaţiei a durat aproximativ 12 ore, potrivit echipei medicale.

Apoi echipa a început să conecteze pacientului faţa şi globul ocular al donatorului.

Pentru transplantul de ochi, echipa a combinat ochiul donatorului cu celule stem adulte derivate din măduva osoasă a donatorului, injectând celulele stem adulte în nervul optic în timpul transplantului. Aceste celule stem pot contribui la îmbunătăţirea regenerării nervilor.

„Am reuşit să definim o celulă specifică, o CD34, care este o celulă stem adultă ce are unele beneficii potenţiale – nu numai în ceea ce priveşte modularea imunitară, deoarece este vorba de un transplant – dar şi regenerarea neurologică, a declarat dr. Rodriguez.

„La conexiunea nervului optic de la donator la primitor, chiar în acel loc, am injectat aceste celule stem CD34″, a menţionat specialistul.

Un pas cheie în operaţia de transplant total de ochi a fost reconectarea nervului optic al bărbatului la ochiul donator, a declarat dr. José-Alain Sahel, purtător de cuvânt al Academiei Americane de Oftalmologie.

El nu a fost implicat în procedură, dar este preşedintele departamentului de oftalmologie de la facultatea de medicină a Universităţii din Pittsburgh şi a fost implicat în cercetări experimentale conexe.

„A fost foarte inteligent faptul că nu au tăiat nervul optic prea departe de globul ocular atunci când ochiul a fost îndepărtat de la primitor”, a declarat el, după ce a urmărit activitatea echipei de la NYU Langone.

O acţiune majoră a fost cum să se recreeze nervul optic, să se ghideze fibrele sau axonii săi către ţintele adecvate, precum şi să se asigure că nervii corneeni sunt bine conservaţi.

Când operaţia a fost finalizată, bărbatul a primit un ochi căprui, ochiul său natural rămas fiind de culoare albastră.

El continuă să fie monitorizat îndeaproape şi trebuie să ia în continuare medicamente pentru a reduce riscul ca organismul său să respingă transplantul.

Procedura marchează un pas important pentru domeniul medicinei de transplant

Echipa sa medicală remarcă faptul că ochiul a dat semne de sănătate, cum ar fi faptul că are flux sanguin direct către retină, stratul de ţesut din spatele globului ocular asociat cu procesarea vizuală.

„În ceea ce priveşte dacă va vedea sau nu, aceasta este întrebarea care rămâne deocamdată fără răspuns”, a spus dr. Rodriguez, întrucât un transplant de acest fel nu a mai fost făcut niciodată.

„Transplanturile au un mod unic de a funcţiona şi chiar şi în cazul transplanturilor de faţă au apărut lucruri pe care nu ni le-am fi imaginat”, a spus el.

Procedura marchează un pas important pentru domeniul medicinei de transplant. Fiind o operaţie extrem de tehnică şi complexă reprezintă un progres semnificativ în domeniul transplantului de faţă, au apreciat specialiştii americani.

Ei spun că dacă transplantul de ochi se dovedeşte a avea succes în restaurarea oricărei forme de funcţie nervoasă sau a semnalelor vizuale, acest lucru ar fi un progres extraordinar în medicină pentru pacienţii care au suferit pierderea ochiului din cauza unui traumatism sau a cancerului.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri