Viktor Orban recunoaște problemele financiare ale Ungariei: "Economia a scăzut destul de rău"

Data actualizării: Data publicării:
viktor orban
Premierul ungar, Viktor Orban. Foto: Profimedia

Protejarea locurilor de muncă, reducerea inflaţiei, creşterea salariilor și industria de apărare sunt câteva dintre cele mai importante preocupări ale Ungariei, a declarat premierul Viktor Orbán vineri la postul public de radio Kossuth, spunând că până la finele anului Ungaria trebuie să înregistreze creștere economică. El a mai vorbit şi despre semnificaţia campionatului mondial de atletism de la Budapesta, dar și despre negocierile diplomatice legate de acesta.

"Guvernul consideră că războiul ruso-ucrainean va determina funcţionarea economiei europene şi ungare, iar dacă războiul s-ar încheia, economiile europeană şi ungară ar putea să-şi arate «faţa bună»", a spus premierul maghiar, citat de publicația hirado.

Acesta a mai declarat că în situația actuală, executivul trebuie să protejeze locurile de muncă și să ofere locuri de muncă în primul rând maghiarilor. Oficialul a zis că în această privință, Ungaria stă bine, având 70-80 000 de locuri de muncă neocupate, care reprezintă o lipsă pentru economia ungară. 

În ceea ce privește inflația, guvernul condus de Viktor Orbán a prioritizat reducerea inflaţiei, recurgând la măsuri radicale.

"Multinaţionalele care speculează cu preţurile trebuie forţate să înceteze creşterile nejustificate ale preţurilor", a precizat acesta.

Premierul a apreciat că economia a scăzut "destul de rău" în al doilea trimestru, însă executivul face eforturi pentru ca al treilea și al patrulea trimestru să înregistreze creștere economică, ca şi în cazul inflaţiei, subliniind că bugetul de anul viitor prevede o rată a inflației de 6%.

"El a adăugat că trimestrul al treilea este deja sensibil mai bun decât al doilea. De asemenea, a spus că ar dori să vadă «un zero pozitiv» în privinţa salariilor reale şi a creşterii economice până la sfârşitul anului, ceea ce înseamnă că majorările salariale din a doua jumătate a anului ar putea compensa toate lucrurile negative care s-au întâmplat în primul semestru", mai arată publicația citată.

În ceea ce privește inaugurarea uzinei Rheinmetall de la Zalaegerszeg, premierul a spus că: "Fără o industrie de apărare proprie, Ungaria nu ar putea susţine o armată capabilă să apere ţara. Elementul esenţial al armatei ungare este soldatul şi că este foarte important să avem «luptători», nu doar «muncitori în uniformă». (...) Fără producţie proprie, Ungaria nu poate înfiinţa o armată funcţională, capabilă să apere ţara".

"Cel care poate produce armament, are putere, iar pentru pace ai nevoie de putere. Vrem să trăim în pace, aceasta am vrut întotdeauna, maghiarii sunt un popor paşnic, dar este conştient de faptul că pacea nu poate exista niciodată fără armată şi fără capacitatea de a apăra pacea", a mai declarat premierul ungar.

În ceea ce privește Campionatul Mondial de Atletism, Viktor Orbán a spus că evenimente precum acesta transmit întregii lumi mesajul că Budapesta este capitala unei naţiuni care "merită vizitată". El a evidențiat că din perspectivă economică evenimentele sportive sunt foarte importante, pentru că aduc bani și atrag atenţia lumii.

“Lumea ar putea simţi că cei care nu au fost aici au ratat ceva, ceea ce este valabil pentru campionatul mondial de atletism”, a transmis premierul maghiar. 

El a mai amintit că va participa la mai mult de zece întâlniri oficiale bilaterale cu această ocazie.

"În zilele următoare se vor afla la Budapesta preşedintele turc, preşedintele sârb şi emirul Qatarului. Ungaria va fi vizitată şi de «prietenii ei politici» din Asia Centrale, inclusiv de cei din Azerbaidjan, Uzbekistan, Kârgâzstan şi Turkmenistan, dar şi de mulţi oameni de afaceri din întreaga lume, în special din Europa de Vest şi China", a conchis premierul ungar.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri