Liderii mondiali se adună la Conferinţa de Securitate de la Munchen. Participă şi ministrul român al Apărării

Data actualizării: Data publicării:
Ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, participă la o conferinţă de securitate.
Ministrul român a felicitat autorităţile de la Chişinău pentru modul în care au gestionat provocările Federației Ruse. Foto: mapn.ro

Liderii mondiali, printre care vicepreşedinta SUA, Kamala Harris, cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele Franţei, Emmanuel Macron participă începând de astăzi şi până duminică la Conferinţa de Securitate de la Munchen, unde România va fi reprezentată de ministrul Apărării, Angel Tîlvăr.

Războiul din Ucraina va fi principala temă de discuţii, iar ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba se va adresa asistenţei.

Înainte de conferinţă, preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat că va propune soluţii pentru a fi asigurată "înfrângerea Rusiei" în Ucraina, dar şi pentru a fi puse în practică mecanisme menite să menţină pacea în Europa.

În cadrul conferinţei vor fi abordate şi tensiunile recente dintre SUA şi China, după ce un balon de supraveghere chinez, care a survolat teritoriul Statelor Unite, a fost doborât de armata americană.

La conferinţă va participa şi ministrul chinez de Externe, Wang Yi.

Ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, va participa la sesiunile din cadrul conferinţei centrate pe evoluţiile de securitate în plan regional, implicaţiile războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina, precum şi stabilitatea şi securitatea regională, se arată într-un comunicat MApN, citat de Agerpres.

De asemenea, ministrul va participa la dezbaterile pe marginea Raportului conferinţei (Munich Security Report), document care evidenţiază schimbările profunde din mediul de securitate şi consecinţele războiului neprovocat şi nejustificat purtat de Federaţia Rusă în Ucraina.

Intitulat "Re:vision", raportul se concentrează pe intensificarea revizionismului autoritarist şi creşterii competiţiei între diferitele viziuni privind ordinea internaţională, analizând diferite domenii, precum: drepturile omului, infrastructurile globale, cooperarea pentru dezvoltare, securitatea energetică şi stabilitatea nucleară.

În marja evenimentului, ministrul Tîlvăr va participa la un dejun de lucru oferit de omologul german, Boris Pistorius, precum şi la dezbateri.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri