Operațiunea "Speed". Polițiștii rutieri ies cu radarele în trafic până pe 23 aprilie

Data publicării:
Un polițist folosește radarul mobil pe Autostrada Soarelui, marți 10 august 2021.
Foto: George Călin/Inquam Photos

Polițiștii rutieri din toată țara vor derula în perioada 17 - 23 aprilie o acțiune menită să prevină accidentele cauzate de viteza excesivă în cadrul operațiunii "Speed", parte a unui program al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa, informează IGPR.

"La data de 21 aprilie 2023, în cadrul aceluiaşi program, va avea loc operaţiunea Speed Marathon, în cadrul căreia toţi poliţiştii rutieri vor acţiona cu prioritate pentru depistarea celor care depăşesc viteza legală, folosind toate echipamentele de supraveghere a traficului rutier şi măsurarea vitezei de deplasare a autovehiculelor din dotarea Poliţiei Române", se arată într-un comunicat IGPR.

Polițiștii amintesc că de la începutul anului şi până pe 9 aprilie 2023 au avut loc, la nivel naţional, 183 de accidente rutiere grave, din cauza vitezei excesive sau neadaptate la condiţiile de drum, în urma cărora 81 de persoane au murit şi 145 au fost rănite grav.

Astfel, viteza a cauzat aproape 20% din totalul accidentelor grave.

"În România, viteza maximă admisă în localităţi este de 50 sau 70 km/h, cu acordul administratorului drumului public, respectiv 90/100 km/h în afara localităţilor, 120 km/h pe drumurile expres şi 130 km/h pe autostrăzi. Recomandăm conducătorilor auto să respecte regimul legal de viteză aplicabil pe tronsonul de drum pe care circulă, să adapteze în permanenţă viteza la condiţiile meteo-rutiere, să circule cu prudenţă şi să respecte semnalele poliţiştilor rutieri", precizează comunicatul.

"Pietonilor le recomandăm să respecte regulile de circulație aplicabile lor: aceștia trebuie să traverseze strada pe marcajul pietonal, prin dreptul indicatoarelor «Trecere pentru pietoni», iar acolo unde sunt instalate semafoare, numai la culoarea verde a acestora, să evite să pună conducătorii de autovehicule in situația de a frâna brusc pentru a le acorda prioritate și să constituie prin comportamentul lor un exemplu pozitiv pentru cei mici", se mai arată în comunicat.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri