Oraşul cu 600 de camere de supraveghere pe străzi

Data actualizării: Data publicării:
oradea

Sute de camere de supraveghere vor împânzi în următorii ani străzile și parcurile din Oradea. Nu mai puțin de 440 de astfel de aparate se vor adăuga celor 160 existente. Autoritățile sunt convinse că în acest fel vor fi mult mai ușor de identificat autorii unor infracțiuni ori vor fi descurajate actele de vandalism. Polițiștii recunosc că au rezolvat mai multe cazuri cu ajutorul imaginilor surprinse de camerele de supraveghere.

Un hoț din mașini a fost dovedit de oamenii legii cu ajutorul unei camere de supraveghere care i-a înregistrat tentativa de a sparge un autoturism. A fost doar unul dintre infractorii prinși cu ajutorul sistemului video din Oradea.

Camerele de supraveghere din oraş şi-au dovedit în ultimii ani utilitatea. În 2014 acestea au surprins un violator în serie care şi-a atacat victima pe un pod. Femeie de 24 de ani s-a luptat minute în şir cu agresorul până la apariţia unui trecător.

Aceleași camere video au fost de ajutor și în cercetarea unor acte de vandalism, a unor accidente ori a unor șoferi care încercau să fugă de polițiști.

"Odată cu utilizarea camerelor de supraveghere a scăzut foarte mult infracţionalitatea stradală, faptele cu violenţă petrecute în stradă, dar şi distrugerile şi furturile de pe domeniul public. 2018 a fost al șaptelea an la rând în care scade infracţionalitatea sesizată", a precizat comisarul Alina Dinu, purtătorul de cuvânt al Poliției Bihor.

Utilitatea sistemelor de supraveghere a determinat autoritățile să aloce peste 3 milioane de lei pentru triplarea numărului de camere. 440 vor fi montate în oraș în următorii trei ani.

"Etapizat, împreună cu cei de la Poliţie, vedem cum să facem să fie acoperite cam toate punctele principale din domeniul public ca şi siguranţă", a explicat Lucian Popa, directorul Direcţiei Patrimoniu Imobiliar din Primăria Oradea.

Astfel, dintr-o încăpere aflată în sediul Poliției Muncipiului vor fi urmărite imaginile oferite de nu mai puțin de 600 de camere de supraveghere. Acestea vor monitoriza non-stop străzi, parcuri, piețe și parcări.

Banii alocați pentru cumpărarea noilor camere de supraveghere vor acoperi şi prestarea serviciilor de mentenanţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri