Video Petarde vânătorești, vândute oricui pentru distracție, în piețele din București. „Astea de urs sunt cele mai tari”

Data actualizării: Data publicării:
petarde buc
Petarde vânătorești pentru alungat urși, lupi și alte animale sălbatice sunt vândute fără restricții în piețe și în perimetrele marilor centre comerciale. Foto: Captură Digi24

Petarde vânătorești pentru alungat urși, lupi și alte animale sălbatice sunt vândute fără restricții în piețe și în perimetrele marilor centre comerciale. Deși fabricanții anunță că se pot folosi doar în câmp, negustorii din București le expun lângă artificiile inofensive și le vând oricui vrea să se distreze cu ele în perioada asta. Am cumpărat și noi câteva. Le-am testat pe câmp, la marginea Capitalei, cu o veche carcasă de televizor. Experimentul arată cât de puternică și periculoasă este o astfel de petardă.

Pe ambalajul petardei care a făcut țăndări carcasa de televizor scrie clar: "A nu se utiliza în scopuri de divertisment! (...) A se utiliza doar pe câmp pentru a speria animalele sălbatice cum ar fi șoareci, lupi, mistreți". Și că zgomotul produs de explozie este de 120 de decibeli. Degajă fum gros, explodează după fix 5 secunde din momentul aprinderii și este asurzitoare chiar și-n câmp deschis.

Dialog cu vânzătorii mamă și fiu: - Pocnesc foarte tare gen astea de urs!
- Care? Astea de...?
- Urs!
- Urs?
- Pentru urs cică sunt.
- Sunt pentru urși?
- Să-i sperie, da!
- Astea de stadion, cele mai tari!
- Astea sunt din alea care bubuie în galerie?
- Da!
- Astea-s de urși?
- Da, da, da! Astea de aici. Toate astea.
- Și astea?
- Toate, da! FP3-uri se numesc, dacă ați auzit de ele! - Cum?

- FP3-uri! Sunt cele mai tari.

Petardele acestea vânătorești le-am cumpărat de la o tarabă instalată lângă intrarea unui centru comercial din Berceni. 20 de bucăți au costat 60 de lei. 3 lei una, adică. Accesibil oricui, fără restricții.

Dialog cu un alt vânzător: - Petarde, ia uitați: cu un foc, cu trei focuri, cu trei focuri, cu un foc. De care vreți dumneavoastră!
- Astea la cât sunt?
- Astea sunt 40 de lei, alea sunt 50 de lei.

Un alt vânzător: - Păi... nu zici că m-a ținut unul cinci minute și mi-a dat maxim? Știi ce mi-a zis? Că n-ai voie să vinzi aia, n-ai voie să vinzi... Băi, frate: n-am voie să vând! Bine... du-te și cumpără din altă parte! După aia, la un moment dat, mi-a zis că a făcut box!

E plin Bucureștiul de petarde periculoase. Chiar și unii vânzători recunosc că sunt fabricate strict pentru... alungarea câinilor și-a animalelor sălbatice. Dar sunt asurzitoare și periculoase. Iar fanii lor... asta cer, pentru distracțiile din oraș.

- Când era mai mic și mi-a băgat o din asta în fața blocului la... în tomberonul ăla. Și-a explodat ăla! Deci, am zis că-l strâng de gât!
- A explodat tomberonul?
- Da...
- Păi așa puternice sunt astea?
- Sunt tari. Sunt tari, da! Și vă dați seama că nu-i ok cu vecini, cu așa...

Două ore am stat lângă negustorii de petarde vânătorești! În vremea asta... au vândut destule. Și n-au fost deranjați de niciun reprezentant al legii, fie el polițist ori inspector angajat în puzderia de organisme de control finanțate de stat.

Polițiștii ne spun la ce trebuie să fim atenți atunci când vrem să le cumpărăm și ce riscăm dacă le luăm din locuri care nu au autorizație.

Crina Eșan, purtător de cuvânt al Poliției Capitalei: Recomandăm să cumpărați articole pirotehnice doar de la persoane fizice sau juridice autorizate. Vă recomandăm să verificați eticheta. Aceasta trebuie să fie inscripționată în limba română. Să sesizați poliția când constatați că sunt vândute ilegal articole pirotehnice.

Constituie infracșțiune ți se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept, comercializarea articolelor pirotehnice din categoria 1 si P1 persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani.

Reporter: Cătălin Firoiu


 

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri