Profesor de istorie, condamnat la 1 an și 6 luni de închisoare pentru că i-a cerut unei eleve favoruri sexuale. Ce i-a promis în schimb

Data publicării:
propunere sexuala
Șocată de propunerea indecentă primită, eleva și-a reclamat la Poliție profesorul de istorie. Sursa foto: Profimedia Images

Un profesor de istorie din Craiova a fost condamnat, marți, la 1 an și 6 luni de închisoare cu suspendare pentru că s-a folosit de funcția sa în scop sexual. Concret, dascălul i-a cerut unei eleve de 19 ani favoruri sexuale în schimbul unei medii mai mari. Eleva a sesizat însă Poliția, iar un an mai tâziu dascălul și-a aflat și pedeapsa, scrie Gazeta de Sud.

Profesorul, în vârstă de 66 de ani, preda istoria la Colegiul Naţional ”Ștefan Velovan” din Craiova. Șocată de propunerea indecentă primită, eleva de 19 ani l-a reclamat, la sfârșitul lunii mai a anului trecut, la Poliție.

"La data de 23 mai 2022, polițiștii au fost sesizați prin apel 112, de o tânără de 19 ani, elevă din Craiova, cu privire la faptul că un bărbat de 66 de ani, profesor, ar fi contactat-o telefonic şi i-ar fi pretins favoruri de natură sexuală în schimbul îmbunătățirii situației școlare la materia pe care o predă", transmitea IPJ Dolj în mai anul trecut.

Trei zile mai târziu, polițiștii au făcut o percheziție la domiciliul profesorului, de unde au ridicat un telefon mobil. Pe 30 mai, bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore şi și-a petrecut noaptea în arestul IPJ Dolj.

"Este titularul unităţii de învăţământ din 1993. Nu am avut niciodată relamaţii la adresa dumnealui. Acestă situaţie ne-a luat prin surprindere. Nu tolerăm aşa ceva, sub nici o formă!", declarau reprezentanţii Colegiul Naţional ”Ștefan Velovan”, pentru sursa citată, imediat după incident.

A doua zi, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au dispus plasarea dascălului de istorie sub control judiciar. Măsura a fost prelungită de instanță de mai multe ori, ultima dată în aprilie 2023.

În paralel, în iulie 2022, dosarul profesorului de istorie acuzat de folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova. Marți, 2 mai 2023, instanța s-a pronunțat: bărbatul a fost condamnat la un an și șase luni de închisoare cu suspendare. În plus, a primit 60 de zile de muncă în folosul comunității, la care se adaugă și interdicția de a ocupa funcția de profesor pe o durată de 4 ani de la rămânerea definitivă a sentinţei.

Hotărârea Judecătoriei Craiova nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel de inculpat şi procurori.

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri