Rareș Bogdan acuză „funcționari” de la Energie și Finanțe că au lăsat „o portiță” în lege pentru ca OMV să nu plătească taxa

Data actualizării: Data publicării:
Rareș Bogdan gesticulează în timpul unui discurs
Europarlamentarul Rareș Bogdan pune din nou la zid oficialii UE pe care îi acuză că îi tratează pe români ca pe "cetățeni de mâna a doua" și le cere "să termine aceste negocieri scandaloase care ignoră aspirația românilor". Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan a declarat, sâmbătă, într-o intervenţie la Digi24, despre anunţul OMV privind intenţia de a nu plăti taxa de solidaritate, că este un examen pentru statul român, dacă se dovedeşte slab sau puternic. El a mai spus că funcţionarii din ministerul Finanţelor şi din ministerul Energiei au reuşit performanţa între ghilimele să dea o portiţă de scăpare unor companii, ceea ce i se pare o chestiune foarte gravă.

E un examen pentru România, pentru statul român, dacă se dovedeşte un stat slab sau un stat puternic. Corporaţiile de talia OMV sau alte corporaţii cu capital românesc sau străin caută formule, prin specialişti angajaţi, de a rezolva din punct de vedere fiscal venituriel. Obligaţia statului este de a avea oameni suficient de pregătiţi în aşa fel încât să pună o contrapondere la specialiştii angajaţi de corporaţii şi să oblige aceste corporaţii să plătească impozite în ţara în care produc veniturile”, a spus Rareş Bogdan. Eurodeputatul a mai adăugat că statul român a reuşit o performanţă care arată o incapacitate a sa, sau proasta sa capacitate de a avea grijă de veniturile publice”.

În ordonanţa care a fost dată în luna decembrie, funcţionarii din ministerul Finanţelor şi din ministerul Energiei au reuşit performanţa între ghilimele să aplice Regulamentul European, care este obligatoriu şi care dacă nu ar fi fost aplicat, pe această suprataxă, ne-ar fi dus în infridgement, să dea o portiţă de scăpare unor companii, ceea ce mi se pare o chestiune foarte gravă, pentru că este făcută ori din prostie, sau din proastă pregătire, a mai spus Rareş Bogdan, adăugând că din perspectiva sa ambele sunt la fel de grave.

Rareş Bogdan a afirmat și că această Ordonanţă este una care se aplică în 26 de state europene”. România nu a făcut-o cu dedicaţie pentru OMV sau pentru Lukoil sau pentru Rompetrol, mai ales că de această Ordonanţă beneficiază şi Romgazul, o companie cu capital eminamente românesc”, consideră vicepreședintele PNL.

Rareș Bogdan a mai afirmat că statul austriact, respectiv OMV Petrom nu poate să vină să spună că nu are 75% din activitatea din România în domeniul extracţiei petroliere, a vânzării de produse petroliere, respectiv gaz sau energie electrică, pentru că nu se ocupă de vânzarea cărţilor, nici de evenimente culturale şi nici de vânzarea gogoşilor”.

Atâta timp cât OMV Petrom plăteşte între 150 şi 180 de milioane, în suprataxă, în Austria, care la rândul său a venit cu transpunerea acestui regulament european, OMV nu se poate sustrage plăţii taxelor decât dacă statul român, prin ANAF -Ministerul Finanţelor, nu va fi în stare să fie suficient de puternic pentru a demonstra celor de la OMV că sunt obligaţi să plătească”, a mai arătat Rareş Bogdan.

Europarlamentarul PNL a afirmat că 33 de ani, foarte multe corporaţii multinaţionale au considerat ţara noastră o zonă fără reguli”, în timp ce companiile româneşti, de forţă, au fost pur şi simplu de multe ori sub presiunea organelor de control.

Citește și: Șeful ANAF: Dacă OMV nu va plăti taxa de solidaritate în România, vom veni cu o impunere

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri