Mașinile curate consumă mai puțin combustibil (studiu)

Data actualizării: Data publicării:
masini in trafic in bucuresti
FOTO: Shutterstock

Concluzie surprinzătoare a studiului efectuat de un cunoscut distribuitor de anvelope din Marea Britanie: mașinile curate consumă mai puțin combustibil. Aerodinamica caroseriei ar reduce forța de frecare a aerului atunci când mașina nu este acoperită de praf.

Spune-mi cât de curată îți e mașina și o să îți spun cât consumă. Aceasta ar putea fi concluzia studiului celor de la ATS Euromaster, care au calculat că o mașină curată poate consuma chiar și cu 10% mai puțin decât una murdară.

Aceasta este săptămâna din an în care românii merg cel mai mult cu mașinile la spălătorii. Vârful va fi sâmbătă, chiar înainte de Crăciun.

Adrian - manager spălătorie: „Sunt două categorii de clienți. E o categorie care vine de două ori pe an: de Crăciun și de Paște. Și o a doua categorie este care vine săptămânal. În proporție de 99% dintre clienți cer interior-exterior.”

Spălător: „O soluție de prespălare înainte. După aceea dau prespălare și după ai spuma. După două, trei minute o limpezesc.”

Șoferii nu sunt foarte convinși că mașina curată consumă mai puțin.

Șofer: „Posibil, având în vedere că e murdară, să nu alunece chiar așa de tare aerul pe ea.”

Șofer: „Eu am foarte mare grija de mașină. Cam o dată pe săptămână o spăl. Eu am impresia că în momentul în care mașina e mai curată parcă merge mai bine.”

Studiul ATS Euromaster a mai scos la iveală că și cauciucurile noi ar reduce consumul de combustibil. Pe de altă parte, însă, beneficiile alimentării cu benzină dimineața, când combustibilul ar fi mai dens, pentru că e mai frig, s-a dovedit a fi un mit.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri