China e pe cale de a deveni cea de-a treia țară care colectează probe de pe Lună. Sonda Chang'e-5 a aterizat cu succes

Data actualizării: Data publicării:
personal tehnic in sala mare a centrului de control aerospatial din beijing
China plănuiește să colecteze mostre de pe Lună înainte de a trimite un echipaj în misiune. Foto: Profimedia Images

Sonda spaţială Chang'e-5 a Chinei a aselenizat cu succes, marţi, în cadrul misiunii istorice de prelevare a unor mostre de pe suprafaţa Lunii, au relatat media chineze, citate de Reuters şi DPA.

Chang'e-5 a atins marţi "cu succes" suprafaţa Lunii, a relatat postul CCTV, citând o sursă din cadrul agenţiei spaţiale a Chinei, transmite Agerpres.

China a lansat sonda spaţială Chang'e-5 la data de 24 noiembrie.

Misiunea fără echipaj uman, denumită după zeiţa Lunii din mitologia chineză, îşi propune să colecteze şi să aducă pe Pământ material selenar care îi va ajuta pe oamenii de ştiinţă să afle mai multe despre originile şi procesul de formare a Lunii.

Misiunea va testa capacitatea Chinei de a colecta de la distanţă eşantioane din spaţiu, înainte de lansarea unor operaţiuni mai complexe.

În cazul în care misiunea va avea succes, China va deveni a treia ţară care colectează probe selenare, după ce Statele Unite şi Uniunea Sovietică au înregistrat astfel de reuşite cu decenii în urmă.

În următorul deceniu, China intenţionează să stabilească o bază robotizată pe Lună pentru misiuni de explorare fără echipaj uman. Acest deziderat urmează să fie realizat prin misiunile Chang'e-6,7 şi 8 în anii 2020 până în anii 2030, înaintea misiunilor cu echipaj uman.

De asemenea, China are în plan aducerea unor eşantioane colectate de pe Marte până în 2030.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri