„Cometa diavolului”, de 3 ori mai mare decât Everestul, poate fi văzută săptămâna aceasta de pe Pământ

Data publicării:
„Cometa diavolului” poate fi văzută săptămâna aceasta de pe Pământ.
„Cometa diavolului” poate fi văzută săptămâna aceasta de pe Pământ. Foto: Profimedia

O cometă de trei ori mai mare decât Muntele Everest va fi vizibilă pe cer în următoarele săptămâni. Este un eveniment rar, deoarece 12P/Pons-Brooks, așa cum o numesc oamenii de știință, își încheie orbita o dată la 71,3 ani. A fost văzută ultima oară în 1954 și își va face o nouă apariție abia în 2095. Anul acesta ar trebui să se apropie cel mai mult de soare pe 21 aprilie, dar va fi vizibilă de pe pământ încă de săptămâna aceasta, relatează The Guardian.

Acest corp ceresc de culoare verde se distinge prin dimensiunea nucleului său, de aproximativ 30 de kilometri în diametru. Cometa este așadar de peste 3,5 ori mai mare decât Muntele Everest, care măsoară 8.848 de metri.

Această stea este supranumită și „cometa diavolului” din cauza celor două coarne care se formează în coada sa. De fapt, aceste coarne se formează datorită fisurilor care apar în interiorul nucleului său, din care ies erupții de gaz și gheață.

Aceste caracteristici clasifică cometa în categoria celor „criovulcanice”. O astfel de erupție a avut loc anul trecut, făcând ca steaua să strălucească de o sută de ori mai mult decât de obicei.

Cometa a fost văzută deja pe cerul nopții, în special în Spania, iar experții cred că ar trebui să devină tot mai strălucitoare în următoarele săptămâni, pe măsură ce se apropie mai mult de soare.

Andrew McCarthy, un astrofotograf american, a surprins imagini ale nucleului cometei pe care le-a împărtășit pe platforma X, fosta Twitter. Culoarea verde a stelei este explicată prin „concentrațiile de carbon diatomic iluminate de soare, scrie cercetătorul.

Desi este foarte luminoasă, e nevoie de un binoclu sau de un telescop mic pentru a vedea cometa.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri