ADN-ul caracatiței pare să confirme teoria oamenilor de știință despre un mister geologic

Data publicării:
Topirea gheţarilor este provocată de încălzirea globală.
Foto: Getty Images

Cercetătorii cred că un studiu al ADN-ului caracatiței poate rezolva un mister vechi, despre momentul în care stratul de gheață din Antarctica de Vest, care se topește rapid, s-a prăbușit ultima dată, dezvăluind informații valoroase despre cât de mult ar putea crește în viitor nivelul mării într-un climat care se încălzește, relatează CNN.

Cercetările inovatoare s-au concentrat pe istoria genetică a caracatiței Turquet (Pareledone turqueti), care trăiește pe fundul mării în Antarctica și pe ceea ce ar putea dezvălui despre geologia regiunii de-a lungul timpului.

O echipă de cercetători din Australia şi Noua Zeelandă a comparat profiluri genetice ale caracatiței şi au descoperit conectivitate genetică care datează de la cea mai recentă interglaciaţiune - o perioadă cuprinsă între 130.000 şi 115.000 de ani în urmă, caracterizată de un climat mai cald decât cel de azi, de un nivel mai ridicat al apelor mării şi de banchize cu dimensiuni mai mici.

Potrivit studiului, publicat în revista Science, descoperirile contribuie la lămurirea unei dileme dezbătute de multă vreme şi care se referă la posibilitatea ca Stratul de gheaţă din Antarctica de Vest (WAIS) să se fi dezintegrat în acea perioadă.

„Această conectivitate genetică ar fi posibilă doar în contextul dezintegrării complete a WAIS în timpul ultimei perioade interglaciare, deschizând căile maritime care leagă mările cunoscute în prezent sub denumirea Weddell, Amundsen şi Ross”, a declarat Jan Strugnell, de la Universitatea James Cook din Australia, conducătoarea studiului, într-o declaraţie publicată vineri.

„Astfel, caracatiţele s-ar fi putut deplasa de-a lungul strâmtorilor deschise şi ar fi făcut schimb de material genetic, observabil în ADN-ul populaţiilor de azi”, a spus cercetătoarea postdoctorală Sally Lau.

Potrivit lui Strugnell, ultima perioadă interglaciară a fost caracterizată de „temperaturi globale medii cu 0,5-1,5 (grade Celsius) mai mari decât în timpurile preindustriale, iar nivelul mării globale era cu 5-10 metri mai ridicat decât în ziua de azi”, relatează Agerpres.

„WAIS este important pentru că este cel mai mare contributor din prezent la creşterea nivelului global al mării. Un colaps complet ar putea înălţa nivelul mării cu 3 până la 5 metri”, a spus ea.

„Înţelegerea configurărilor WAIS din trecutul recent, când temperaturile globale erau similare celor de azi, ne va ajuta să îmbunătăţim estimările privind creşteri ale nivelului global al mărilor în viitor”, a continuat Strugnell.

 

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri