Asteroidul cu aspect de craniu va „bântui” din nou Terra în preajma sărbătorii de Halloween

Data publicării:
asteroid craniu jpg
Foto: José Antonio Peñas/SINC

Pasionaţii de astronomie cu o înclinaţie spre macabru sunt încântaţi de întoarcerea unui asteroid cu aspect de craniu, ce va trece prin apropierea Pământului în perioada sărbătorii de Halloween, relatează DPA.

asteroid craniu jpg
Foto: José Antonio Peñas/SINC

Asteroidul „are două depresiuni ce pot fi interpretate drept ochi”, a explicat marţi Ruediger Jehn de la Centrul European pentru Operaţiuni Spaţiale (ESOC) din Darmstadt, Germania. Însă, e nevoie de „multă imaginaţie” pentru a-i da o astfel de interpretare, după cum a adăugat specialistul.

Agenţia spaţială americană NASA a fost mult mai plastică în exprimare când a detectat pentru prima oară asteroidul, în 2015, la trecerea acestuia mult mai aproape de Pământ, la o distanţă de puţin sub 500.000 de kilometri. „Marea rocă spaţială care va trece aproape de Terra de Halloween (în 2015 - n.a.) este foarte probabil o cometă moartă care seamănă în mod ciudat, şi oportun, cu un craniu”, a scris NASA într-un comunicat publicat la acea vreme.

„Se pare că a ales o deghizare de craniu pentru trecerea sa (pe lângă Terra) de Halloween”, a glumit şi Kelly Fast, om de ştiinţă în cadrul NASA, citat în document.

Asteroidul, numit 2015 TB145, măsoară 600 de metri în diametru şi are pe suprafaţa sa două cratere de câte 100 de metri. Acesta nu prezintă un pericol pentru Pământ.

De data aceasta, obiectul ar urma să treacă prin apropierea Terrei la o distanţă de 40 de milioane de kilometri şi va putea fi observat, chiar şi cu un telescop puternic, doar ca un punct luminos.

„Însă, el poate servi totuşi drept distracţie pentru amatorii domeniului ştiinţifico-fantastic”, a conchis Jehn, expert al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA).

Asteroidul în formă de craniu, care orbitează în jurul Soarelui în doar trei ani, se va afla cel mai aproape de Pământ la 7 noiembrie, a explicat Sven Melchert, directorul organizaţiei astronomilor amatori din Germania.

Telescopul Panoramic Survey (Pan-STARRS) din Hawaii, care a observat prima oară asteroidul, descoperă lunar aproximativ o sută de noi obiecte spaţiale care rătăcesc în apropierea planetei noastre, a adăugat Jehn.

Halloween este o sărbătoare de origine irlandeză (celtică), preluată în timp de multe popoare din lumea occidentală. Sărbătoarea începe în seara zilei de 31 octombrie şi se încheie a doua zi.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri