Cel mai adânc și misterios strat al planetei este o minge solidă de fier. Cutremurele au scos la iveală existența sferei metalice

Data actualizării: Data publicării:
Ilustrații cu straturile Pământului
Descoperirea monumentală sugerează faptul că Pământul ar avea cinci straturi majore și ar putea ajuta la deslușirea unora dintre cele mai mari mistere despre planeta noastră. Colaj foto: Profimedia Images

Oamenii de știință s-au întrebat de mult timp ce se găsește în centrul planetei noastre, iar ultimele cercetări confirmă teoria conform căreia Pământul are o minge de fier bine definită în interiorul miezului său metalic, scrie CNN.

Sub scoarță, manta și nucleul exterior topit se găsește un nucleu interior în stare solidă. Un al cincilea strat, „cel mai interior nucleu intern”, se ascunde în mijlocul nucleului intern, potrivit unui nou studiu publicat marți în revista Nature Communications.

Descoperirea monumentală sugerează faptul că Pământul ar avea cinci straturi majore, în loc de patru, și oferă noi detalii pe care oamenii de știință le-ar putea folosi pentru a desluși unele dintre cele mai mari mistere despre planeta noastră și despre felul în care s-a format.

pământ-nucleu
Noile date au fost obținute prin măsurarea undelor seismice produse de cutremure în timp ce străbat interiorul planetei. Foto: Profimedia Images

Geologii au înaintat prima dată teoria potrivit căreia nucleul Pământului ar putea avea încă un strat imperceptibil acum 20 de ani. Noile date au fost obținute prin măsurarea undelor seismice produse de cutremure în timp ce străbat miezul planetei.

Undele seismice sunt vibrații care traversează suprafața Pământului și straturile interioare în urma producerii de cutremure, erupții vulcanice sau prin alte metode.

Undele seismice ricoșează ca niște mingi de ping-pong în interiorul planetei

În cadrul noului studiu au fost analizate unde de la 200 de seisme cu magnitudini peste 6 pe scara Richter, care au ricoşat ca nişte mingi de ping-pong în interiorul planetei, scrie Agerpres.

„În această cercetare, pentru prima dată, raportăm observații ale undelor seismice provenite de la cutremure puternice care circulă înainte și înapoi de pe o parte a planetei pe cealaltă până la cinci ori, ca un ricoșeu”, a transmis seismologul Thanh-Son Pham, coautor al studiului și cercetător de la Universitatea Națională Australiană din Canberra.

pământ-straturi
Cercetătorii au analizat undele seismice de la 200 de cutremure cu magnitudini peste 6 care au ricoşat ca nişte mingi de ping-pong în interiorul planetei. Foto: Profimedia Images

Studiul arată că mingea de fier are probabil un diametru de aproximativ 1.300 de kilometri, potrivit El Pais.

Prezența unui nucleu diferit de ceea ce știam până acum le-ar putea oferi oamenilor de știință o mai bună înțelegere a câmpului magnetic al Pământului și a modului în care a evoluat și în care va continua să evolueze.

Cercetătorii s-ar putea folosi de noile informații pentru a rezolva și misterul dispariției câmpului magnetic al planetei Marte.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri