„Houston, avem o problemă”. Roverul NASA de pe Marte a alertat echipa de pe Pământ

Data actualizării: Data publicării:
Roverul Perseverance a forat în solul marțian.
Roverul Perseverance a forat în solul marțian. Foto: Facebook/NASA

În timp ce transfera o probă de rocă în depozitul său, senzorul Perseverance a indicat o anomalie și a alertat echipa NASA de pe Pământ. Resturi mici de rocă împiedică brațul robotizat al roverului să entașeze probele colectate. 

Problema a fost raportată inițial către echipele NASA la finalul lunii decembrie, însă abia o săptămână mai târziu cercetătorii de pe Pământ au reușit să găsească motivul pentru care brațul robotic al roverului nu mai funcționa.

Perseverance este în proces de colectare a probelor de rocă pentru a le trimite înapoi pe Pământ. La început, lucrurile au mers bine. A fost extrasă cu succes o mostră dintr-o rocă marțiană, numită Issole. 

Citește și FOTO  Ce ascund rocile marțiene. Roverul Perseverance a forat în solul de pe Marte pentru „a privi ceva ce nimeni n-a văzut vreodată”

Cu toate acestea, în timp ce a transferat proba în depozitul său, senzorul roverului a indicat o anomalie - un grad mai mare de rezistență. Imediat, roverul a încetat să efectueze carotajul și a alertat sistemul de monitorizare de pe Pământ, cerând instrucțiuni suplimentare. Incidentul a avut loc pe 29 decembrie.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Echipa NASA a căutat mai multe date pentru a înțelege natura anomaliei. O săptămână mai târziu, au găsit niște resturi de mărimea unor pietricele care obstrucționau buna funcționare a brațului robotic al sondei.

Inginerii NASA încearcă acum să găsească o soluție pentru a îndepărta resturile și a continua misiunea de sigilare și depozitare a probelor. 

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri