O creatură misterioasă care a trăit înaintea dinozaurilor a fost identificată la 26 de ani după descoperirea primei fosile

Data publicării:
O nouă specie de amfibieni care trăiau acum 250 de milioane de ani în Australia a fost descoperită
Prima fosilă a creaturii a fost descoperită în 1997, dar, până acum, identitatea ei a rămas un mister. Captură foto: Twitter / @Lazarus__Taxon

Oamenii de știință au identificat o nouă specie de amfibieni care a trăit în Australia în urmă cu aproape 250 de milioane de ani, scrie BBC. Descoperirea pune capăt unui mister care i-a captivat pe cercetători încă din anii '90, atunci când rămășițele fosilizate ale creaturii au fost găsite din întâmplare de un crescător de pui din regiunea New South Wales.

Mai puțin de 10 fosile ale speciei care se aseamănă cu o șopârlă au fost identificate până acum la nivel mondial. Experții spun că descoperirea ar putea „rescrie evoluția amfibienilor în Australia”.

Mihail Mihailidis a descoperit fosila creaturii în timp ce încerca să repare un zid din grădină. În interiorul plăcii de gresie de 1,6 tone pe care o cumpărase pentru a rezolva problema se găsea și conturul imortalizat al creaturii necunoscute.

Mihailidis a predat fosila Muzeului Australian din Sidney în 1997.

„Eram obsedat de dinozauri”, povestește Lachlan Hart, paleontologul care a reușit într-un final să decodifice rămășițele împietrite ale creaturii, pe care le-a văzut pentru prima dată când era doar un copil.

„Eu la 12 ani am văzut acea fosilă expusă în 1997. Și apoi, 25 de ani mai târziu, a făcut parte din doctoratul meu, ceea ce este o nebunie”, a spus Hart.

fosilă-șopârlă-antică
Lachlan Hart a văzut pentru prima dată această fosilă pe când avea doar 12 ani, fără să știe că el va fi cel care o va identifica, 26 de ani mai târziu. Captură foto: Facebook / Australian Museum

Hart a spus că un „noroc chior” a făcut ca echipa sa, care studia viața în Australia în perioada Triasicului, să primească această fosilă pentru identificare. În mod remarcabil, fosila conține „un schelet aproape complet”, ceea ce este aproape nemaiîntâlnit.

„Are capul și corpul atașate, iar fosilizarea pielii creaturii și a țesutului adipos dimprejurul corpului său – toate acestea fac din ea o descoperire foarte rară”, a mai spus Hart.

Creatura era un amfibian de aproximativ 1,5 metri lungime care avea un corp asemănător unei salamandre. Specia nou identificată a fost numită Arenaepeton supinatus, care înseamnă „târâtoare de nisip pe spate” în latină.

Oamenii de știință spun că această specie de amfibieni carnivori trăia cândva în lacurile de apă dulce și izvoarele din Sydney. Creatura face parte din familia Temnospondyli – amfibieni foarte rezistenți care au supraviețuit după două dintre cele cinci evenimente de extincție în masă ale Pământului, inclusiv prin seria de erupții vulcanice care a ucis între 70% și 80% dintre toți dinozaurii acum 66 de milioane de ani.

Descoperirea recent făcută arată că „Australia era un loc grozav pentru animale să evolueze și să se refugieze după extincții în masă”, a explicat Hart. Extraordinara fosilă va deveni un exponat permanent în Muzeul Australian începând de anul acesta.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri