Un organ considerat inutil, pe care unii medici îl scot fără să se gândească, ar putea ajuta în lupta împotriva cancerului

Data actualizării: Data publicării:
glanda timus, ilustratie grafica
Cercetătorii americani au descoperit că cei cărora li se îndepărtează timusul se confruntă cu un risc crescut de deces. Foto: Profimedia

Există o mică glandă aflată în spatele sternului despre care se spune adesea că este „inutilă” la vârsta adultă. Un studiu recent sugerează însă că timusul poate fi util în lupta împotriva cancerului, potrivit ScienceAlert.

Cercetătorii americani au descoperit că cei cărora li se îndepărtează timusul se confruntă cu un risc crescut de deces din numeroase cauze. De asemenea, aceștia se confruntă cu un risc crescut de a dezvolta cancer.

Studiul este pur observațional, ceea ce înseamnă că nu poate demonstra clar că îndepărtarea timusului cauzează în mod direct cancer sau alte boli fatale.

Dar cercetătorii sunt îngrijorați de aceste descoperi. Până când vom ști mai multe, ei susțin că păstrarea timusului „ar trebui să fie o prioritate clinică”, acolo unde este posibil.

„Amploarea riscului a fost ceva la care nu ne-am fi așteptat niciodată”, a spus medicul oncolog David Scadden.

În copilărie, timusul joacă un rol vital în dezvoltarea sistemului imunitar. Atunci când glanda este îndepărtată la o vârstă fragedă, pacienții prezintă scăderi pe termen lung ale celulelor T, care sunt un tip de globule albe care combat germenii și bolile.

Copiii fără timus tind, de asemenea, să aibă un răspuns imunitar afectat la vaccinuri.

Cu toate acestea, în momentul în care o persoană ajunge la pubertate, timusul se micșorează și produce mult mai puține celule T pentru organism. Se pare că poate fi îndepărtat fără vătămare imediată și, deoarece se află în fața inimii, este adesea scos în timpul intervențiilor chirurgicale cardiotoracice.

Dar, dacă la unii pacienți cu cancer de timus sau boli cronice autoimune, cum ar fi miastenia gravis, îndepărtarea timusului e necesară, glanda nu este întotdeauna o bătaie de cap. Dimpotrivă, ar putea fi chiar de mare ajutor.

Folosind datele pacienților dintr-un sistem de asistență medicală de stat, cercetătorii din Boston au comparat rezultatele pacienților care au suferit o intervenție chirurgicală cardiotoracică: peste 6.000 de persoane cărora nu li s-a extirpat timusul (martori) și 1.146 de persoane cărora le-a fost extirpat timusul.

Cei care au suferit o timectomie au avut un risc aproape dublu față de martori de a muri în 5 ani. Pacienții cărora li s-a îndepărtat timusul au avut, de asemenea, un risc de două ori mai mare de a dezvolta cancer în decurs de 5 ani de la operație.

În plus, cancerul a fost în general mai agresiv și a recidivat adesea după tratament, comparativ cu grupul de control.

În urma acestor observații, cercetătorii bănuiesc că lipsa timusului afectează cumva funcțile sistemului imunitar la adulți.

Un subgrup de pacienți care au suferit o timectomie au avut mai puțini receptori diferiți ai celulelor T în analizele de sânge, ceea ce ar putea contribui la dezvoltarea cancerului sau a bolilor autoimune după operație.

„Împreună, aceste descoperiri sugerează că timusul are un rol în producția de noi celule T la vârsta adultă și la menținerea sănătății umane adulte”, concluzionează autorii studiului publicat în New England Journal of Medicine.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri